Svjetski turizam: U četiri mjeseca ove godine 6 posto više dolazaka

Slika /arhiva/wto.jpg

Za svjetski je turizam ova godina do sada donijela veće rezultate od očekivanih, što potvrđuje i najnovije izdanje turističkog barometra Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u kojemu se ističe da je s 252 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu od siječnja do kraja travnja ove godine zabilježen porast veći od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Specijalizirana agencija UN-a za turizam (UNWTO) donosi turistički barometar tri puta godišnje i u njemu sažima turističke rezultate za cijeli svijet.

Promatrano po svjetskim regijama najjači porast turističkog fizičkog prometa od 9 posto u prva četiri mjeseca ove godine zabilježen je u Aziji i Pacifiku, a slijedi Afrika i Srednji istok s porastima od po 8 posto.

Europa je zabilježila porast međunarodnih turističkih dolazaka od 6 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, dok su obje Amerike u porastu za 4 posto.

UNWTO je za ovu godinu prognozirao porast svjetskog turističkog fizičkog prometa od 4 posto u odnosu na 2006., a kao ključne faktore rasta ističu porast investiranja u infrastrukturu, marketing i promociju te razvoj pojedinih nacionalnih tržišta.

Razlog vide i u liberalizaciji zračnog prijevoza, pojačanoj međuregionalnoj suradnji te porastu javno-privatnog partnerstva u turizmu. (Hina)
 



Pisane vijesti