​U Osijeku održana konferencija o riječnom turizmu

Slika /arhiva/kop-rit-mtopic-8107.jpg

Na osječkom Ekonomskom fakultetu u četvrtak je održana konferencija o turizmu „Panona Tour – ploviti, otkrivati, živjeti...”, s naglaskom na segment riječnog turizma, koji se ubrzano razvija.

Prema riječima Slavije Jačan Obratov, direktorice Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), tema riječnog turizma je izuzetno atraktivna i zanimljiva za HTZ, jer puno ulažu u promociju sadržaja koje nudi kontinentalni turizam.

„Riječni turizam treba razvijati u godinama koje su pred nama. Veliki napredak u tom segmentu je itekako vidljiv i sada treba razvijati što više sadržaja u destinacijama koje mogu biti zanimljive gostima s kruzera. Trenutno u suradnji s Institutom za turizam radimo na izradi Strateškog marketinškog dokumenta razvoja turizma Slavonije, u čemu sudjeluje i pet direktora županijskih Turističkih zajednica Slavonije”, rekla je Jačan Obratov.

Dodala je kako je upravo je u tijeku priprema studijskog putovanja touroperatora i agenata na temu riječnog turizma te kako se u sklopu svakog oglašavanja turizma na kontinentu spominje i riječni turizam kao proizvod tako da razvoj ove vrste turizma ima potporu HTZ-e.

Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije rekao je kako evidentan porast kruzera na Dravi i Dunavu, pa se, prema njegovim riječima od 2005. godine do sada od pedesetak kruzera godišnje došlo na njih 500.

„Treba znati da tijekom godine rijeka Drava nije uvijek jednako plovna, to je jedan od problema koji imamo, stoga je odlučeno da se gradi novo pristanište jer je struktura vrlo bitna za prihvat kruzera”, rekao je Ivanović najavljujući za 1. listopada početak radova na pristaništu u osječkoj luci.

Naglasio je kako županija ima prirodne potencijale kao što su Drava i Dunav i bilo bi šteta to ne iskoristiti za dobrobit svih. Dodao je kako se ne treba orijentirati samo na kruzere koji ne mogu uploviti u onim dijelovima godine kada je vodostaj nizak.

„Ljepote naše županije se mogu upoznati i sa manjih plovila pa treba i o tome razmišljati. Također, treba organizirati više ovakvih konferencija i saslušati što govore ljudi iz struke i pokušati to implementirati na terenu. Županija je osnovala Odjel za razvoj kontinentalnog turizma što znači da vjerujemo u potencijale kontinentalnog turizma”, zaključio je Ivanović.

Direktor Turističke zajednice grada Osijeka Saša Uranjek iznio je podatak da je u prvih osam mjeseci ove godine u Osijeku ostvareno 83 tisuće noćenja što je ocijenio odličnim rezultatom.

„Činjenica da Osijek posjećuje sve više turista koji su došli kruzerima je vidljiva i na gradskim ulicama jer oni uvijek šetaju gradom u skupinama u pratnji turističkih vodiča. Smatram kako turistima moramo, osim ljepota grada, dati dodatne ponude u što treba uključiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva i proizvođače autohtonih gastronomskih proizvoda i suvenira. Veseli nas činjenica da se od 2. do 5. listopada u Slavoniji održavaju Dani hrvatskog turizma koji će okupiti veliki broj turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske što će zasigurno biti dodatna promocija naše kontinentalne turističke ponude”, rekao je Uranjek.

Konferenciju su organizirali Hrvatska turistička zajednica, osječki Ekonomski fakultet i Glas Slavonije. 
(Hina) 

Pisane vijesti