​U Bariju održan 11. sastanak tematske upravljačke skupine EUSAIR-a

U Bariju je od 20. i 21. studenoga 2019. godine održan 11. sastanak tematske upravljačke skupine za 4. stup EUSAIR-a (TSG4, održivi turizam) u okviru Strategije EU za jadransku i jonsku regiju. Sastanak je organiziralo Ministarstvo turizma RH uz podršku regije Puglia.

Sudjelovali su predstavnici šest od osam zemalja: Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije, dok je Slovenija bila prisutna putem novog alata - GoToMeeting SP. U radu su sudjelovali i predstavnici Europske komisije (DG REGIO), vodećeg partnera Facility Point iz Slovenije, te pozvani predstavnici AI-NURECC, PANORAMED i ADRION.
 
Povodom 11. sastanka TSG4, sudionici su usvojili operativne zaključke s prošlog sastanka, informirani su o zaključcima i odlukama Upravnog odbora, kao i o aktivnostima poduzetim u proteklom razdoblju, uključujući usku suradnju s partnerima poput AI-NURECC-a, PANORAMED-a, te Vijeća Europe kroz Routes4U program u okviru razvoja kulturnih ruta.
 
Članovi TSG4 odobrili su konačni revizorski trag za tri strateške ideje za razvoj projekata (Green Mapping, DES_AIR i CulTourAir), koje su već prethodno usvojene kako bi mogla početi javna nabava. Predstavnici Grčke dali su dodatni novi prijedlog za razvoj strateških projekata, što će uskoro učiniti i predstavnici Italije.
 
Tijekom drugog dana sastanka, svu su sudionici pozitivnim ocijenili privremeni izvještaj o izradi „Priručnika za participativni turizam“ koji povezuje zajednicu i kulturu kroz storytelling.
 
Predstavljen je i plan srpskog predsjedanja EUSAIR-om, a članovi TSG4 pozvani su da za 'Okrugli stol Jadransko-jonske inicijative' i 5. EUSAIR forum, koji će se održati u Beogradu, predlože teme povezane s 4. stupom EUSAIR-a.
 
Grčka će biti domaćin 12. sastanka TSG4, koji će se održati u Solunu 2020. godine.

Ostale vijesti | Međunarodna suradnja