U ACI marini Cres dovršena investicija vrijedna 16,6 milijuna kuna

Slika /arhiva/acimarina_cres015.jpg

U ACI marini Cres, jednoj od najljepših marina u ACI–jevom sustavu, dovršeni su radovi na izmjeni svih pontona i sidrenih sustava. Investicija vrijedna 16,6 milijuna kuna jedna je od niza investicija u marine ACI sustava koje je ACI realizirao u posljednjih godinu dana. 

Direktorica ACI-ja, dr. sc. Doris Peručić bila je danas domaćin u obilasku ACI marine Cres tijekom kojeg je prisutne informirala o detaljima investicije. U obilasku marine sudjelovali su zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, gradonačelnik grada Cresa Kristijan Jurjako te drugi predstavnici lokalne uprave. 

Projekt izmjene pontona obuhvatio je izmjenu 90 starih pontona u ukupnoj duljini od 900 m sa 62 nova pontona koji su u konačnici dugi ukupno 930 m. Novi pontoni imaju kapacitet 467 vezova za sve vrste plovila do 50 m dužine.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić izrazio je zadovoljstvo realiziranim radovima te naglasio: „Zadovoljstvo mi je ovo mogu danas ovdje pozdraviti i čestitati na ovome što je učinjeno u ACI marini Cres. Tim više što je ovo doprinos 170. obljetnici organiziranog turizma na otoku Cresu. ACI je jedan od najvećih nautičkih sustava u svijetu i najveći je u Mediteranu. Posluje uspješno i ponaša se skrbno i ovo je dokaz da nije važno tko je vlasnik, već što i kako rade ljudi u ACI-ju. U ime Ministarstva i Vlade mogu reći da ćemo uvijek podržati ovakve napore. To već i potvrđujemo ulaganjima u otočku cestu na Cresu jer jedino u sinergiji s lokalnim snagama možemo ići zajedno naprijed.“

S obzirom da novi ACI standardi uz zamjenu pontona podrazumijevaju i znatno unaprjeđenje kvalitete i ponude nautičarima, svi novi gatovi i lukobran (u ukupnoj dužini od 1150 m) prekriveni su drvenom podnom oblogom od tvrdog tropskog drveta dok su sve isporučene bitve od nehrđajućeg čelika. Postavljene su 872 bitve od inoxa za privez plovila te je povećan kapacitet struje i vode na gatovima. Za potrebe nautičara ugrađeno je 138 novih električnih ormarića domaćeg proizvođača s 276 slavina s pitkom vodom. Zamijenjen je stari i postavljen novi sustav sidrenja pontona i plovila pod morem. Zahtjevan posao izmjene sidrenog sustava gatova obavila je tvrtka Hidroinžinjering iz Rijeke.

Realizirana je i rekonstrukcija postojećeg lukobrana (valobrana) kroz zamjenu kompletne instalacije struje, vode i hidrantske mreže. Postavljene su nove bitve od inoxa te je i lukobran prekriven drvenom podnom oblogom koja uključuje i obloge pilota lukobrana.

Ovim projektom ACI nastavlja realizaciju niza započetih projekata s ciljem poboljšanja kvalitete usluge u ACI marinama i unifikacije vizualnog identiteta ACI marina. U tijeku je izgradnja ACI marine „Veljko Barbieri“ u Slanom te kompletna rekonstrukcija ACI marine Pomer, a preuređuje se i restoran u ACI marini Milna. U ACI marini Pula radovi na preuređenju sanitarija su u tijeku dok je u ACI marini Skradin dovršena rekonstrukcija sanitarija za nautičare. Započet je i projekt uvođenja funkcionalnog wi-fi sustava u ACI marinama čiji je pilot projekt već uspješno realiziran u ACI marini Pula, a tijekom slijedećeg tjedna bit će realiziran i u ACI marini Umag. Do kraja godine pokrivenost wi-fi signalom bit uvedena u sve ACI marine. Radi se aktivno i na idejnom projektu rekonstrukcije ACI marine Rovinj kao i na projektu preuređenja ACI marine Opatija.



Pisane vijesti