Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca na panelu o kontinentalnom turizmu

Slika /arhiva/020615_bj-79.JPG

Zamjenik ministra turizma, dr. sc. Daglas Koraca sudjelovao je danas u Bjelovaru na panel raspravi o temi „Uzlet kontinentalnog turizma“, održanoj u sklopu okruglog stola Poslovni uzlet Bjelovarsko-bilogorske županije. Zamjenik Koraca tom je prilikom istaknuo snage i potencijal turizma na kontinentu, naglasivši kao posljednjih godina kontinentalne županije bilježe znatan rast turističkog prometa. „Hrvatski turizam sinergija je kontinentalnog i obalnog turizma i kao takvog ga moramo prezentirati. Svaka regija u Hrvatskoj ima svoje specifičnosti i turističke proizvode koje trebamo dodatno razvijati kako bi slika Hrvatske bila potpunija. Iako u ukupnim brojkama čine tek oko 4 posto udjela, županije na kontinentu bilježe stabilan rast, pa je tako primjerice od 2008. godine do danas broj dolazaka i noćenja povećan gotovo 30 posto. Takav rast dokazuje kako se polako mijenja percepcija o Hrvatskoj kao zemlji isključivo sunca i mora, a moram naglasiti kako su sve aktivnosti i mjere koje provodi Ministarstvo turizma usmjerene upravo na isticanje važnosti stvaranja dodatnih proizvoda poput zdravstvenog, ciklo, avanturističkog, kulturnog ili eno-gastro turizma koji mogu privući turiste u Hrvatsku tijekom cijele godine te na taj način produljiti turističku sezonu“, istaknuo je.

Zamjenik ministra turizma, dr. sc. Daglas Koraca sudjelovao je danas u Bjelovaru na panel raspravi o temi „Uzlet kontinentalnog turizma“, održanoj u sklopu okruglog stola Poslovni uzlet Bjelovarsko-bilogorske županije. Zamjenik Koraca tom je prilikom istaknuo snage i potencijal turizma na kontinentu, naglasivši kao posljednjih godina kontinentalne županije bilježe znatan rast turističkog prometa. „Hrvatski turizam sinergija je kontinentalnog i obalnog turizma i kao takvog ga moramo prezentirati. Svaka regija u Hrvatskoj ima svoje specifičnosti i turističke proizvode koje trebamo dodatno razvijati kako bi slika Hrvatske bila potpunija. Iako u ukupnim brojkama čine tek oko 4 posto udjela, županije na kontinentu bilježe stabilan rast, pa je tako primjerice od 2008. godine do danas broj dolazaka i noćenja povećan gotovo 30 posto. Takav rast dokazuje kako se polako mijenja percepcija o Hrvatskoj kao zemlji isključivo sunca i mora, a moram naglasiti kako su sve aktivnosti i mjere koje provodi Ministarstvo turizma usmjerene upravo na isticanje važnosti stvaranja dodatnih proizvoda poput zdravstvenog, ciklo, avanturističkog, kulturnog ili eno-gastro turizma koji mogu privući turiste u Hrvatsku tijekom cijele godine te na taj način produljiti turističku sezonu“, istaknuo je.

Ministarstvo turizma kroz programe dodjele bespovratnih potpora također veliku pozornost posvećuje financiranju projekata na kontinentu. Tako je, primjerice prošle godine, putem programa Konkurentnost turističkog gospodarstva financirano 94 projekta s ukupno 5 milijuna kuna, dok je putem programa Fond za razvoj turizma koji se provodi od 2013. godine, do sada dodijeljeno 11,4 milijuna kuna za čak 35 projekta, dodao je zamjenik Koraca.

„Drago mi je reći da smo u nekim gospodarskim granama vodeći. Ovog trenutka naša Bjelovarsko-bilogorska županija prva je kada govorimo o porastu broja dolazaka i noćenja. Imamo gotovo trećinu više dolazaka i dvostruko više noćenja, što pokazuje da naš kraj može i treba iskoristiti šanse koje ima. To znači da kroz kontinentalni turizam treba zaposliti više ljudi. Također, imamo puno više OPG-ova posljednjih godina, rastu mogućnosti lječilišnog turizma i niz drugih. Ali ono što je ključno je da kontinentalni turizam radi tijekom cijele godine“, naglasio je župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs.

Uz zamjenika Koracu i župana Bajsa, u panel raspravi su sudjelovali direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Jasna Vaniček Fila, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba i savjetnik Uprave HBOR-a Hrvoje Galičić.



Pisane vijesti