Turističkim klasterom konkurentnosti do efikasnijeg korištenja EU fondova

Slika /arhiva/130426_klaster1.jpg

Ministarstvo turizma, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvom gospodarstva, danas je pokrenulo stvaranje klastera konkurentnosti hrvatskog turizma, koji će omogućiti kvalitetnu identifikaciju, kreiranje i apliciranje projekata na strukturne EU fondove. Klaster će okupiti privatni, javni, civilni i znanstveni sektor na svim razinama, a na  prvom sastanku, ministar turizma Darko Lorencin, pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz te načelnica u Ministarstvu gospodarstva Marija Rajaković predstavili su brojnim okupljenima proces programiranja za korištenje sredstava iz strukturnih fondova, s naglaskom na turističke projekte te model formiranja i način rada takve vrste udruživanja.

„Turistički sektor karakterističan je zbog svoje horizontalnosti, odnosno doticaja s mnogim drugim sektorima, što u organizacijskom smislu predstavlja određeni izazov. Ovakav način udruživanja omogućit će nam svima mnogo jasnije, jednostavnije i konciznije apliciranje projekata i korištenje sredstva iz EU fondova, koji će pridonijeti jačanju kvalitete destinacija i konkurentnosti cjelokupnog turističkog sektora“, izjavio je ministar Lorencin. Nadalje, ukratko je predstavio planove i aktivnosti Ministarstva turizma u narednom periodu, s naglaskom na primjenu Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine te pripremu Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma za razdoblje 2014.-2018. godine, strateških dokumenata za upravljanje turističkom budućnošću Hrvatske.

Klaster konkurentnosti je model za kreiranje strateških projekata i projekata od nacionalnog interesa preko tzv. turističkih platformi, koje su definirane ključnim proizvodima hrvatskog turizma iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Riječ je, primjerice, o platformi nautičkog, zdravstvenog, poslovnog, kulturnog ili golf turizma, od kojih će svaka, na svom području i u suradnji relevantnih dionika na nacionalnoj, regionalnim i lokalnim razinama, definirati strateške projekte i mreže projekata od nacionalnog interesa.

„Riječ je o prvom horizontalnom klasteru koji planiramo formirati, a kroz ovakav model udruživanja ostvarit će se sve pretpostavke za što kvalitetnije povlačenje EU sredstava, neophodne za ostvarenje glavnog cilja do 2020. godine, a to je ulazak Hrvatske među dvadeset najkonkurentnijih turističkih destinacija svijeta“, izjavio je pomoćnik Kramarić.

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Jakša Puljiz naglasio je kako su EU fondovi ključna razvojna podloga hrvatskog gospodarstva i stoga ih moramo pametno iskoristiti. Nadalje, predstavio je proces izrade strateških dokumenata za korištenje EU fondova te istaknuo važnost kvalitetne pripreme i usmjeravanja projekata, među kojima će svakako prioritet imati oni koji se odnose na inovacije, istraživanja i razvoj. Načelnica u Ministarstvu gospodarstva Marija Rajaković predstavila je strateške dokumente i aktivnosti vezane uz jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te prezentirala politiku razvoja klastera konkurentnosti u Hrvatskoj.

Prezentacije (.pdf):



Pisane vijesti