Turistička ponuda Baranje

Slika /arhiva/110827_ilocka.jpg

"Hrvatska je premala zemlja da bi se u njoj razvijao isključivo jadranski turizam", naglasila je Zvjezdana Tumo Pavlov, predsjednica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije na početku ovogodišnjeg studijskog putovanja koje je organizirala Janja Čeliković, direktorica TZ grada Belog Manastira za predstavnike medijskih kuća i turističkih agencija tijekom 2. i 3. ožujka.

Osnovni cilj putovanja bio je predstavljanje sada već vrlo zanimljive turističke ponude kojom se može pohvaliti grad Beli Manastir, kao i brojna manja mjesta u okolici.

Program je započeo na tzv. vratima Baranje, u mjestu Bilje, prezentacijom seoskih domaćinstava, kao što je primjerice domaćinstvo Lacković koje redovito ugošćuje domaće i inozemne goste.

Tako im redovito svrate gosti iz Amerike tijekom plovidbe po Dunavu te uživaju u ugodnom smještaju i domaćoj hrani koja se velikim dijelom proizvodi na samom imanju Lackovića.

Poseban izazov sjeveroistočne Hrvatske svakako je Park prirode Kopački rit, koji se prostire na 23.000 hektara desnog zaobalja Dunava. Osim iznimne vrijednosti zoološkog rezervata, promovirani su i atraktivni programi u kojima mogu uživati posjetitelji (razgledavanje, vožnja brodom, jahanje, budući eko-vlakić itd.). U samom sastavu Parka prirode nalaze se i kompleks ""Dvorac Tikveš"" koji svjedoči o tradiciji lovnog turizma tog kraja.

Veliki dio programa bio je posvećen predstavljanju vinskih podruma i vinotočja s obzirom da Baranja danas broji jedanaest registriranih vinara, te nakon ratnih godina uporno obnavlja stoljetnu tradiciju vinogradarstva, proizvodnje vina i podrumarstva.

Vinari Kolar u mjestu Suza te Josić i Gerštmajer u Zmajevcu, ponosno su predstavili pojedine sorte svojih vina među koje se ubrajaju graševina, traminac, sauvignon, pinot i mnoge druge. Osim vina, baranjski kraj prezentirao je i bogat izbor svojih autohtonih jela koja su servirana u restoranima ""Ambient"" u Kneževim vinogradima, ""Baranjska kuća"" u Karancu i ""Piroš Čizma"" u Suzi. Tom prilikom se spravljala hrana po starim receptima kao što su puževi u umaku, fiš paprikaš i grah gulaš. 
 
Nekadašnji život u baranjskom kraju, posjetitelji su mogli upoznati pri posjeti seljačkom domaćinstvu Sklepić u selu Karanac na južnim padini Baranjskog brda. Mlada obitelj odlučila je u potpunosti rekonstruirati i očuvati stari panonski posjed koji nudi turistima originalni ruralni ugođaj i razne sadržaje (jahanje, zapregu, kola, tradicionalne radionice, degustacije).

Obilazak Baranje bio je zaokružen posjetom najstarijem mlinu u Hrvatskoj, Starom mlinu u Duboševici te prekrasnim pogledom na Dunav koji se pruža s vidikovca u Batini.

U Baranji danas od turizma živi 400 obitelji, u ponudi je 260 turističkih ležajeva i 13 restorana. Baranja isto tako još uvijek očekuje otvaranje svog prvog hotela, hotela "Patria" u Belom Manastiru. Radovi su u tijeku, a vlasnik Petar Vuko prognozira kako će se taj budući turistički objekt s četiri zvjezdica otvoriti najkasnije do mjeseca svibnja ove godine.

Tijekom završnog ručka i radnog sastanka progovorilo se i o nestajanju brojnih običaja, pri čemu je osobito važna izvorna tradicija tkanja i veza. U cilju poticanja izrade etno suvenira, održana je mala modna revija pod imenom ""Staro i novo ruvo"" tvrtke "Verum" koja je sadržavala eko proizvode izrađene od domaćih sirovina kadulje, lana, pamuka i vune.

Prije samog odlaska sudionike studijskog putovanja posebno je pozdravio Krešimir Bubalo, župan Osječko-baranjski, izrazivši veliko zadovoljstvo iskazanim zanimanjem medija i turističkih radnika za baranjsku turističku ponudu.

 
 
 



Pisane vijesti