Treći Casanovafest

Slika /arhiva/18_Logo_casanova.jpg

Trodnevna manifestacija, 3. Casanovafest, održava se u Vrsaru, od 23. do 25. lipnja 2011. godine, u slavu poznatog zavodnika Giacoma Casanove, koji je za života dva puta boravio u tom gradu (1743. i 1744.) i kako je zapisao u svojim memoarima, taj mu je istarski gradić ostao u sjećanju po dobrom iću, refošku i lijepim ženama.

Festival obuhvaća filmske projekcije, književne večeri, izložbe, predavanja, gastroprogram posvećen afrodizijacima i noćne zabave uz zanimljiv i raznovrstan glazbeni repertoar. Casanovafest je inspiriran prirodnim ljepotama Vrsara i njegovim arhipelagom te činjenicom da je Koversada, prvi i tada najveći naturistički kamp u Europi, osnovana još davne 1961. godine.

U sklopu ovogodišnjeg festivala održat će se književne večeri, na kojima će Ivica Prtenjača predstaviti Romana Simića Bodržića, Marinelu, Kemala Mujičića Artnama, Pavla Goranovića i Dragu Glamuzinu. Nastupit će i porečka Goistra, koja će pokazati kako se plesalo i kakva je moda bila u doba Casanove. U glazbenom programu, operna pjevačica Lidija Horvat Dunjko te Saša Dejanović, izvodit će najljepše ljubavne pjesme. Filmski program ove je godine posvećen danskim erotskim komedijama iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Galerije Casanovafesta pokazat će radove istarskih slikara Roberta Paulette i Bojana Šumonje, dok će Ivan Balić Cobra predstaviti fotografije Marka Vrdoljaka i presjek hrvatske erotske fotografije prema izboru Luke Marottija.

Vrsar se u povijesti pojavljivao pod različitim imenima: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria i drugim sličnim varijantama kojima je svima zajednički korijen riječi ur što znači izvor. Ime je dobio zbog toga što su se mediteranski pomorci u starim vremenima opskrbljivali pitkom vodom s izvora na obali između Funtane i Vrsara. Danas je Vrsar moderni turistički centar Istre s oko 2000 stanovnika.



Najave