Treći Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa

Slika /arhiva/1-nin-Crkva-svKriz.jpg

U Ninu se 21. lipnja 2011. godine održava 3. Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina. Projekt je prvi put pokrenut u godini astronomije, budući je povezan sa sunčevom svjetlosti i crkvom sv. Križa, starohrvatskom crkvom iz 9. st. koju je engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu.

Festival je pokrenut s ciljevima: razvoj nove turističke atrakcije uz promatranje igre sunca u crkvi sv. Križa za vrijeme ravnodnevnice odnosno suncostaja, promocija astronomskog i arhitektonskog značenja crkve sv. Križa u Ninu koju neki znalci uspoređuju sa Stonehenge-om. Festivalska događanja sastoje se od susreta svih zainteresiranih u trenutka kada počinje ljeto i promatranje sunčeva odsjaja na zidovima crkve sv. Križa toga trenutka, zatim kreativne radionice, te znanstvena i stručna predavanja u večernjim satima. Važnost festivala, u čijem su središtu crkva sv. Križa i sunce, očituje se u novom promišljanju i marketinškom komuniciranju već poznatog spomenika kulture kroz dosada nepoznati fenomen koji se zbiva tijekom ekvinocija i solsticija.

Festival se temelji na valorizaciji astronomskog, solarnog  i arhitektonskog značenja crkve sv. Križa, a očekivanja su organizatora da ovaj festival raste i postane u budućnosti  međunarodni znanstveni, kulturni i pedagoški projekt za djecu, mlade i odrasle osobe s očuvanom dječjom maštom, te sve one koje privlače prirodni i kulturni fenomeni poput sunca koji nam daje izvor života i crkvice sv. Križa koja predstavlja snažan simbol države Hrvatske. U godini u kojoj se obilježava volonterski rad, važno je istaknuti da je ovaj festival nastao i razvija se uz pomoć mnogih volontera, pa će i ovogodišnji festival biti u duhu slavljenja volonterskog rada.



Najave