Svjetski dan turizma u znaku "Milijarda turista, milijarda prilika"

Slika /arhiva/2014_WTD_L.jpg

Svjetski dan turizma obilježava se diljem svijeta 27. rujna, ove godine s temom "Milijarda turista, milijarda prilika", kojom se želi skrenuti pažnja na velike globalne i nacionalne potencijale turizma za društveno-ekonomski razvoj, s obzirom da od prošle godine svijetom godišnje putuje više od milijarde turista.

Službena proslava tog dana u organizaciji Svjetske turističke organizacije UNWTO ove se godine odvija u Burkini Faso s pratećom konferencijom, dok se u Hrvatskoj obilježava nizom prigodnih manifestacija tijekom ovoga vikenda u organizaciji turističkih zajednica i drugih turističkih subjekata.

Povodom tog Dana resorni ministar Darko Lorencin u Rovinju se u subotu družio s turistima, a uputio je i poruku turističkim djelatnicima i javnosti u kojoj je istaknuo važnost razvoja novih turističkih proizvoda, kojima se stvaraju nove prilike i motivi za dolaske turista u destinacije te povećava i turistička potrošnja.

U Hrvatskoj milijuni turista i milijarde prihoda

Turistička potrošnja ove bi godine, po procjenama iz Ministarstva, ukupno od stranih i domaćih turista mogla prijeći 9,3 milijarde eura, od čega oko 8 milijardi eura samo od stranih turista, što će, ako se ostvari, biti i najviše do sada, te za otprilike 500 milijuna eura više nego prošle godine.

Po zadnjim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), od početka godine do kraja kolovoza inozemnih i domaćih turista došlo je ukupno više od 11,5 milijuna, koji su ostvarili nešto malo više od 66 milijuna noćenja.

To su porasti od 8 odnosno 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godinu, a u Ministarstvu turizma i HTZ-u procjenjuju i da će do kraja ove godine u Hrvatskoj biti oko milijun turista više nego lani. Tome, ističu, pridonosi i novi program produljenja sezone Hrvatska 365 u sklopu kojeg gotovo 40 udruženih destinacija diljem Hrvatske radi na razvoju i promociji novih proizvoda potičući upravo time nove prilike za dolaske turista, pogotovo u pred i posezoni.

Svijetom ove godine putuje više turista nego lani

Kako je po podacima UNWTO-a za prvu polovinu ove godine svijetom već putovalo 4 posto više stranih turista nego lani ili njih 538 milijuna turista, UNWTO očekuje da će se sličan trend održati i do kraja godine, pa bi za otprilike toliki postotak mogla biti premašena i lanjska ukupna brojka od 1,13 milijardi stranih turista u svijetu.

Te brojke, kao i one o lanjskom izvozu putem turizma, koji je globalno porastao za 48 milijardi američkih dolara u odnosu na 2013. ili na 1.245 milijardi dolara, i dale su temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma. Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai pritom je poručio da "unatoč povećanoj promjenjivosti, turizam i ove godine, kao i zadnjih pet, u svijetu pokazuje pozitivan učinak na razvoj i ekonomske prilike, ali da ga i opterećuje sigurnost koja ostaje globalni problem".

Stoga poziva na jaču potporu tom sektoru, koji globalnom BDP-u pridonosi s 10 posto, a svjetskom izvozu usluga sa 30 posto. Kako Rifai kaže, turizam je i više od gospodarske snage jer omogućava i povećanje kapaciteta za rješavanje nekih od najvažnijih svjetskih izazova, uključujući društveno-ekonomski rast te razvoj brige za čovjeka, lokalne zajednice i očuvanje okoliša".

"To je i vrijedan izvor sredstava za život za milijune ljudi u različitim dijelovima svijeta, ali i važan faktor za bolje razumijevanje svijeta izvan granica u kojima živimo i prvi korak u izgradnji mira između zajednica i naroda jer svaki put kad putujemo postajemo dio globalnog pokreta koji ima moć upravljanja pozitivnim promjene za naš planet i sve ljude", poručio je Rifai povodom Svjetskog dana turizma.

Turizam sve važniji i za EU

Europa je ukupno, po podacima UNWTO-a, u prvoj polovini ove godine zadržala poziciju najposjećenije svjetske regije, s udjelom u ukupnim dolascima od blizu 50 posto, pri čemu su srednja i istočna Europa među najboljim podregijama u svijetu s porastima dolazaka stranih turista od 6 posto. Tek nešto manje poraste dolazaka od 5 posto ostvarile su zapadna i sjeverna Europa te njezin južno mediteranski dio.

S ciljem zadržavanja takvih pozicija u svijetu Europa odnosno EU putem Europske komisije poklanja sve veću pažnju razvoju i održivosti europskog turizma, tražeći od članica i da zajednički kreiraju promotivnu i marketinšku strategiju spram tržišta izvan EU-a i izvan Europe.

I statistički ured EU-a Eurostat uoči Svjetskog dana turizma iznio je nekoliko važnih turističkih činjenica koje potvrđuju važnost turizma za EU, među kojima i to da je EU u zadnjih deset godina 'narasla' kao turistička destinacija, pogotovo zbog povećanja turističkog prometa turista izvan EU-a od 2005. do 2014. za čak 75 posto.

(Tatjana Miščančuk, Hina)



Pisane vijesti