Sv.Martin na Muri – hrvatski pobjednik za izbor Europske turističke destinacije izvrsnosti

Slika /arhiva/sv_martin_na_muri.jpg

Sveti Martin na Muri u Međimurskoj županiji hrvatski je pobjednik za izbor Europske turističke destinacije čije će se nagrade dodijeliti 26. listopada u gradu Algarveu u Portugalu u sklopu 6. Europskog turističkog foruma (25. – 26. listopada). Uz hrvatskog pobjednika bit će predstavljeno još devet nacionalnih pobjednika, a svih deset destinacija će ponijeti laskavu titulu Europskih destinacija izvrsnosti za 2006. godinu u kategoriji novih seoskih destinacija.

Europska komisija pokrenula je 2006. godine pilot projekt izbora Europske turističke destinacije izvrsnosti (EDEN) s podtemom „Najbolje nove seoske destinacije“.

Ministarstvo mora, turizma prometa i razvitka je kandidiralo Hrvatsku za sudjelovanje u ovom pilot projektu, a nositelj realizacije projekta bila je Hrvatska turistička zajednica. Od ukupno 18 kandidiranih destinacija Povjerenstvo HTZ-a je kao nacionalnog pobjednika odabralo mjesto sv. Martin na Muri. Glavni kriteriji bili su da je destinacija barem u jednoj od posljednje 3 godine imala inicijative koje su doprinijele promociji lokalne turističke ponude kroz bolje očuvanje i vrednovanje prirodne i kulturne baštine sela, te da je prihvatila generalni pristup upravljanja vlastitom turističkom ponudom na način da osigura socijalnu, kulturnu i okolišnu održivost.

Europski turistički forum i sama dodjela nagrada će se uživo prenositi putem web stranica Europske komisije, uz nazočnost više od 500 sudionika, te sudjelovanje potpredsjednika Europske komisije Güntera Verheugena, portugalskog ministra gospodarstva Emanuela Pinhoa i nekolicinu drugih ministara iz zemalja članica EU.

Svim nacionalnim pobjednicima će se omogućiti pristup posebno određenom prostoru za uspješne destinacije na Europskom portalu turističkih destinacija s namjerom je da se u konačnici lansira mreža europskih destinacija izvrsnosti.

Veliki je uspjeh što je Hrvatska uspjela izboriti pravo na sudjelovanja u ovome izboru iako još nije član EU. Međutim, s obzirom na status zemlje kandidata, nema pravo na financijsku potporu (do najviše 50% troškova) koju u ovom natjecanju ostvaruju zemlje članice EU.

Ciljevi ovog pilot projekta EK su promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanje svih zemalja i regija, ublažavanje sezonalnosti, pokušaj da se izbalansiraju turistički tokovi (kako vremenski tako i destinacijski), stvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija, te stimuliraju druge destinacije da usvoje model održivog razvoja turizma.



Pisane vijesti