Cavtat: Dani hrvatskog turizma počeli s optimizmom za 2008.

Slika /arhiva/HTZ_new_01w.jpg

S obzirom na dobre rezultate do kraja ovogodišnjeg rujna s većine se inozemnih tržišta u Hrvatskoj do kraja godine očekuje povećanje turističkih dolazaka i noćenja od oko 7 odnosno 6 posto, slijedom čega se iz inozemstva i za 2008. optimistički predviđa nastavak fizičkih turističkih porasta od oko 2 posto.

Zaključak je to sastanka direktora inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) kojim su danas u cavtatskom Hotelu Croatia počeli trodnevni Dani hrvatskog turizma 2007.

Taj tradicionalni nacionalni turistički kongres po šesti put organizira HTZ pod pokroviteljstvom hrvatskog Predsjednika, hrvatske Vlade i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Unatoč iskazanom zadovoljstvu dobrim rezultatima gotovo svih 17 direktora HTZ-ovih predstavništava u inozemstvu ukazali su na problematiku relativno visokih cijena koju u hrvatskom turizmu ne prati baš uvijek adekvatna kvaliteta. Upozorili su da o tome za iduće godine treba voditi više računa, kao i o povećanju sadržaja za turiste u pojedinim odredištima.

Gledano po tržištima Hrvatska je do kraja rujna ove godine zabilježila turističke minuse od po 1 posto na svojih tradicionalnih tržišta Njemačke i Italije, ali se do kraja godine očekuje prošlogodišnja razina.

Direktori HTZ-ovim predstavništva iz tih zemalja nisu izrazili zabrinutost, ali su ukazali na sve jaču konkurenciju drugih mediteranskih zemalja s većim budžetom za promociju i nižim cijenama od hrvatskih za glavni ljetni dio sezone.

Zbog pada životnog standarda Mađara i porasta cijena u hrvatskom turizmu minus je i iz te zemlje, kao i iz Francuske, čiji su građani, kako se čulo, ove godine općenito manje putovali izvan zemlje.

Na svim drugim tržištima turistička Hrvatska je u plusu, a posebno dobro ove godine stoji na tržištu Slovenije te Belgije i Luksemburga, od kuda su rezultati iznad očekivanja odnosno rekordni.

Značajne uzlazne trendove pokazuju i Španjolska, Rusija i Ukrajina te SAD i Kanada, dok se nakon nekoliko godina stagnacije i padova s značajnim turističkim porastima ove godine vraćaju Poljska, Češka i Austrija. (Hina)



Pisane vijesti