​Stručni skup „Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma“

Povodom obilježavanja 2017. godine kao međunarodne godine održivog turizma, u organizaciji Ministarstva turizma, u zagrebačkom hotelu „Palace“, 24. i 25. travnja 2017. godine, održat će se stručni skup pod nazivom „Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma“. Na dvodnevnom skupu sudjelovati će brojni stručnjaci iz domaćih i inozemnih institucija čije je djelovanje ključno za turistički rast i razvoj, uz naglasak na održivost. Skup će, u ponedjeljak, 24. travnja u 15.00 sati, otvoriti Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Nakon svečanog otvorenja, odnosno pozdravnih govora domaćina, od 15.30 do 16.50 sati održati će se uvodna izlaganja predstavnika Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, Europske komisije, Ministarstva turizma i Instituta za turizam. Tijekom uvodnih izlaganja, načelnica Sektora za razvoj poduzetništva u turizmu, održivi razvoj i posebne oblike turizma u Ministarstvu turizma, Vesna Rajković predstaviti će Akcijski plan zelenog turizma koji je pripremljen prošle godine u sklopu Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine.

U okviru skupa, održat će se i pet panel rasprava na teme: Promicanje i uključivanje održive proizvodnje i potrošnje u turističke politike; Tehnologija i inovacije za odgovorni turizam; Niskougljično gospodarstvo, učinkovito upravljanje resursima i otpadom; Razvoj održivih turističkih inicijativa i Održivo financiranje i ulaganje u turizmu. Skup će završiti održavanjem Okruglog stola na temu: Da li (i zašto) se isplati biti održiv?.

Skup ima trostruku ulogu jer je dio obilježavanja 2017. godine kao međunarodne godine održivog turizma za razvoj, a istodobno predstavlja i dio aktivnosti za podizanje svijesti u sklopu Programa održivog turizma (STP) u okviru 10YFP te u konačnici doprinosi širenju znanja i razmjene primjera dobre prakse u okviru rada 4. stupa „Održivi turizam“ EU strategije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Također, poslužit će i kao alat koji doprinosi provedbi 10YFP STP i ciljeva 4. stupa EUSAIR-a s naglaskom na mala i srednja poduzeća kao važne dionike odnosno nositelje održivog i odgovornog turizma. (www.mint.hr)

Pisane vijesti