Dubrovnik FestiWine, otvorena izložba vina i dodijeljene nagrade najboljima

Državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, danas su u Lazaretima otvorili izložbu vina u okviru vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji traje do nedjelje. „Naša se vina ne mogu mjeriti po kvantiteti s onima iz drugih zemalja, ali po kvaliteti svakako konkuriramo“, istaknuo je državni tajnik Matušić, dodavši da su izvrsna vina i fina hrana Dubrovačko-neretvanske županije odličan motiv dolaska gostiju i u mjesecima izvan glavne turističke sezone. 

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako su upravo ovdašnja vina temelj i osnova ovog vinskog festivala, no, ove su godine vrata otvorena i vinarima iz drugih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, što valja pozdraviti.

Vido Bogdanović, u ime Dubrovnik FestiWine i agencije Dubrovnik PartneR, proglasio je pobjednike festivala, o čemu je odlučio međunarodni ocjenjivački sud od 15 članova, pod vodstvom enologa Bojana Kobala, koji su kroz tri dana ocjenjivali 133 različita vina.

Najboljima su proglašeni:
  • Od 16 vina u kategoriji ružičastih, prvak je Roza 2016, proizvođača Blato 1902 d.d. iz Korčule; ocijenjeno s 88,10 bodova te je osvojilo 'srebro'.
  • Od 43 vina u kategoriji suhih bijelih prvak je Pošip Bačić, proizvođača OPG Zlatko Bačić. iz Korčule; ocijenjeno s 90,67 bodova te je osvojilo 'zlato'.
  • Od 15 vina u kategoriji pjenušaca, prvak je Misal Milenium 2013, proizvođača pjenušci Peršurić d.o.o. iz Istre; ocijenjeno s 92,00 boda te je osvojio 'zlato'.
  • Od 46 suhih crvenih vina prvo mjesto dijele dva vina, Skaramuča Dingač Reserva 2012, proizvođača Dingač Export d.o.o s Pelješca i Merlotina 2007 proizvođača Dubrovački podrumi d.o.o. iz Konavala koja su ocijenjena s 92,60 bodova te su osvojili 'zlato'.
  • Između 13 bijelih vina s ostatkom šećera, prvak je Traminac Ledeno vino 2012 proizvođača OPG Đurinski iz Hrvatskog zagorja koje je ocijenjeno s 95,22 boda te je zaslužilo 'veliko zlato'.
  • Traminac Ledeno vino 2012 OPGa Đurinski proglašen je slavodobitnikom ovogodišnjeg Dubrovnik FestiWine.
Vinski festival Dubrovnik FestiWine održava se četvrtu godinu zaredom, u tjednu od 17. do 23. travnja 2017. godine, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i produkciji agencije „Dubrovnik PartneR“ te potporu festivalskih partnera i sponzora. Festival je nastao je 2014. godine kao regionalni vinski festival Dubrovačko neretvanske županije, s ciljem promocije vinske kulture kao i autohtonih sorta Dubrovačko-neretvanske županije, a koja je nadaleko poznata po višestoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze i proizvodnji autohtonih vrhunskih vina koja su prepoznata širom svijeta od strane enologa, istraživača, promotora i vinoljubaca. (www.mint.hr)

Pisane vijesti