Središnji program projekta "Lijepa naša Sava"

Slika /arhiva/100601-dani_save.jpg

U Davoru kod Nove Gradiške održan je danas središnji dio projekta "Lijepa naša Sava", koji se provodi radi promoviranja neiskorištenih potencijala te rijeke na temeljima održivog razvoja i poticanja ljudi da joj se vrate.
Tom je prigodom promovirana "savska kravata", prvi izvorni savski suvenir kontinentalnog turizma.



Posebno dizajniranu kravatu sa savskim motivom izradila je tvrtka Potomac, a predstavili su je hrvatski glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni i glavni direktor Coca-Cole HBC Hrvatska Nikolaos Kalaitzidakis te načelnik Općine Davor Đuro Anđelković.

Savska kravata izrađena je u trima različitim uzorcima i prepoznatljivoga je dizajna nastalog na temelju motiva toka Save kod Lonjskog polja, što je i zaštitni znak projekta "Lijepa naša Sava". Osmislili su je dizajneri tvrtke Potomac i stručnjaci Coca-Cole u Hrvatskoj, koja je donirala prvu seriju od 100 komada kravata Općini Davor.

Na svečanosti je posjetiteljima život uz Savu predočen filmom "Sava koja život znači" te knjigom o savskim lađarima.

Ravnateljica Uprave vodne politike i međunarodnih projekata u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Ružica Drmić rekla je kako su program uoči Dana rijeke Save organizirali u Davoru jer su željeli biti u mjestu koje živi uz tu rijeku i tako istaknuti važnost zaštite hrvatskih voda te potaknuti razvoj turističkih sadržaja na temeljima održivosti.

Ravnatelj Uprave unutarnje plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Janko Brnardić istaknuo je kako je obnova plovnog puta Save iznimno važna za sve države kojom ona prolazi, pa tako i za Hrvatsku. Projekti poput "Lijepe naše Save" ukazuju na važnost Save te na stvaranje uvjeta za korištenje plovnih putova kao ekološki najprihvatljivijeg načina prijevoza roba.

Ovogodišnji program projekta Lijepa naša Sava počeo je 29. svibnja na zagrebačkom Bundeku, a slijede sajmovi u Sisku 5. lipnja, Županji 11. lipnja i Slavonskom Brodu 2. srpnja.

Projekt su prije tri godine partnerski pokrenuli Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Coca-Cola u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskim vodama i Agencijom za plovne putove. Ove su ga godine podržali i Hrvatska turistička zajednica i trgovački lanac Plodine. (Hina)


Pisane vijesti