Sport i turizam zajedno u Hrvatskoj kući u Riju

Slika /arhiva/P-H20160215000308.jpg

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) promovirat će u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) hrvatski turizam u sklopu Hrvatske kuće u središtu Rio de Janeira na predstojećim Olimpijskim igrama (OI), najavljeno je u ponedjeljak u sjedištu HOO-a na zajedničkoj konferenciji dviju institucija.

Suradnja HTZ-a i HOO-a u Hrvatskoj kući u Rio de Janeireu na Olimpijskim igrama od 5. do 21. kolovoza potvrđena je ugovorom o suradnji koji su potpisali direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić i glavni tajnik HOO-a Josip Čop. Oni su istaknuli zadovoljstvo suradnjom koja na sličan način traje od 2004. od OI u Ateni te se nastavila na OI 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu.

Vrijednost ugovora je 200 tisuća kuna koje, kako je kazao Ivičić, HTZ izdvaja za prostor u Hrvatskoj kući i organizaciju prezentacija hrvatske turističke ponude, konferencije za novinare i drugih susreta s brazilskim turističkim partnerima touroperatorima, agentima i drugima.

"Ne postoji jača promocija zemlje nego kroz sport koji otvara granice, a kako su naši sportaši u svijetu prepoznati kao uspješni, nadamo se da će partnerstvo s HOO-om u Hrvatskoj kući dovesti još više Brazilaca i drugih turista iz Južne Amerike u Hrvatsku", naglasio je Ivičić. On ističe da su sredstva strogo namjenski određena, te da se s obzirom na promjenu vlasti, tek treba vidjeti hoće li HTZ i HOO i ove godine potpisati svoj tradicionalni ugovor o široj suradnji.

HTZ je naime, kako je objasnila članica Vijeća HOO-a i ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak, gotovo svake godine potpisivao takav ugovor s HOO-om izdvajajući oko milijun kuna dodajući da je HOO u planove za razdoblje 2015.-2022. uvrstio strateško partnerstvo s HTZ-om i promociju turizma kroz sport.

Ni Ivičić ni predsjednik HOO-a Zlatko Mateša o tome nisu mogli reći više, osim da za ovu godinu to još nije potpisano, pri čemu je Mateša naglasio da su hrvatski sportaši uvijek bili najbolji promotori Hrvatske, pa i njenog turizma.

"Iskoristiti OI za promociju turizma na tržištu Brazila s oko 200 milijuna stanovnika obostrano je zanimljivo i HOO-u i HTZ-u", kazao je Mateša napominjući da se još ne zna hoće li Hrvatska kuća ostati i za vrijeme Paraolimpijskih igara, odmah po završetku OI-a.

Hrvatska kuća će se u Riju nalaziti u njegovu središtu, u sklopu kongresnog centra jednog hotela u prostoru od oko 450 metara četvornih, a tu će biti i press centar za hrvatske izvjestitelje, kaže šef projekta Hrvatska kuća u HOO-u Ranko Ćetković, dodajući da će na istoj lokaciji kuće imati i australski, novozelandski i japanski olimpijski odbor.

"Osim s HTZ-om, pregovaramo s Hrvatskom gospodarskom komorom te nekim gospodarstvenicima kako bi se na najbolji način predstavili ne samo turistički nego i drugi hrvatski potencijali", istaknuo je Ćetković dodajući da su Kuću sami pronašli i organizirali, bez službenih kanala OI-a, čime se dosta uštedjelo, za razliku od primjerice Austrije koja je koristila te kanale pa će za najam vile u kojoj će promovirati svoja skijališta, izdvojiti oko dva milijuna eura.

Govoreći o pripremama i očekivanjima od olimpijade, glavni tajnik HOO Josip Čop naglasio je da se za sada za Igre kvalificiralo 70 hrvatskih sportaša.

"Neće vjerojatno biti sportaša kao na igrama u Londonu, ali stručnjaci nam prognoziraju oko 10 medalja", kazao je Čop dodajući da bi bili jako zadovoljni i sa šest medalja kao u Londonu.

(Hina/FaH)



Pisane vijesti