Splitsko-dalmatinska županija u europskoj mreži "Culinary heritage"

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/sd-culinary_heritage.jpg

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije članica je projekta-mreže Regional Culinary Heritage Europe, koji je razvijen u Švedskoj i Danskoj 1995. godine. Riječ je o dobivanju međunarodno priznate oznake koja je je zaštitni znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju koja garantira jedinstveni standard, ali i otvara niz mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda na stranom i domaćem tržištu.

Splitsko-dalmatinska jedina je županija u Hrvatskoj članica 'Culinary Heritage Europe', velike obitelji kulinarskih baština koju čini 1479 članova iz 44 regije.

Splitsko-dalmatinska županija preko članstva u  'Culinary Heritage Europe' otvara novi oblik međunarodne suradnje sa zemljama članicama EU, kojom se dobiva međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih dalmatinskih jela na međunarodnom tržištu.

Mreža „Culinary Heritage Europe“ okuplja regionalne članove diljem Europe s ciljem razvoja regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicionalnih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu, uvrštavanje tradicionalnih jela u ugostiteljsku ponudu s posebnim naglaskom na ponudu u seoskim domaćinstvima te udružena prezentacija (logo, e-promocija/web, baza podataka, međunarodni sajmovi), što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.

Sve to ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarskih tokova s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu regija, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca.

Splitsko-dalmatinska županija je nositelj članstva u mreži kao regionalna organizacija (regional organisation), a JU RERA SD koordinator provedbe aktivnosti mreže (network coordinator/manager).

Članovi regionalne mreže su tzv. poslovni članovi, a to su: restorani, proizvođači, uzgajivači i prodavaonice tradicijskih i domaćih proizvoda i slično koji, između ostalog, jamče da je riječ o autohtonim i tradicionalnim proizvodima iz njihove regije. Troškove članstva pokriva Splitsko-dalmatinska županija i JU RERA SD.

Ostale vijesti