Hrvatska treća u Europi po broju projekata u Erasmus+: Sport programu

Slika /AAA_2020_MINTIS/sport_arhiva/170907_erasmussport2017.png

​Na posljednjem sastanku radne skupine Vijeća EU za sport, Hrvatska i Središnji državni ured za šport javno su pohvaljeni zbog iznimne uspješnosti projekata koji dolaze iz Hrvatske, a koji su u 2017. godini dobili sredstva iz programa Erasmus + Sport.

Naime, u posljednje tri godine Središnji državni ured za šport, a ranije Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, organizira Info dan Erasmus+ Sport programa, a rast projekata koji iz godine u godinu dobivaju sredstva iz ovog programa, najbolji je pokazatelj učinkovitosti. Ove godine potporu je dobilo 11 projekata iz Hrvatske u ukupnom iznosu od 1.439.477,00 eura, što je znatan porast u odnosu na 2015. godinu kad su potporu dobila tek dva, te 2016. godinu kada je potporu dobilo osam projekata.

Sa 11 odobrenih projekata Hrvatska se nalazi na trećem mjestu u Europi, dok su ispred nje Italija sa 36 projekta, te Španjolska sa 15. Iza naše zemlje ostale su države poput Francuske, Portugala i Slovenije, a ukupno je sredstva iz EU potpore za sport ove godine dobilo 160 projekata.

Osim Info dana Erasmus+ Sport programa, Središnji državni ured za šport provodi i druge projekte Europske komisije, a trenutačno nadolazeći je i Europski tjedan sporta koji će se održati od 23. do 30 rujna. Otvaranje Europskog tjedna sporta bit će 23. rujna na Jarunu u 11 sati, a zatvaranje u Vukovaru, 30. rujna u 9 sati. Na oba događanja prostori će se pretvoriti u svojevrsna športska sela s različitim tematskim poljima i kutcima za posjetitelje u kojima će se promicati športske i tjelesne aktivnosti te zdrav život.

Posljednje istraživanje o tjelesnoj aktivnosti građana koje je proveo Središnji državni ured za šport u svrhu izrade Nacionalnog programa sporta, pokazalo je kako se samo 38% stanovništva Republike Hrvatske jednom tjedno bavi nekom vrstom tjelesne aktivnosti, a projekt Europskog tjedna sporta samo je jedna od platformi kojom Središnji državni ured za šport želi doprinijeti buđenju svijesti o važnosti bavljenja športom, prvenstveno radi zdravlja.

Pisane vijesti