​Ministar Cappelli na obilježavanju 32. Dana iseljenika

Slika /arhiva/300717_Cappelli_Susak2.jpg

U čast i spomen svim iseljenim otočanima jedinstveni lošinjski otok Susak, još od 1985. godine, posljednje nedjelje mjeseca srpnja obilježava Dan iseljenika, cjelodnevnim kulturno zabavnim programom kojim dočekuje brojne posjetitelje i svoje davno iseljene otočane. Povodom posebne svečanosti obilježavanja Dana iseljenika, otok pijeska posjetili su izaslanik Vlade Republike Hrvatske, ministar turizma Gari Cappelli, u pratnji gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić i gradskih predstavnika. Ministar turizma tom se prilikom osvrnuo na rezultate turističkog prometa. „Od početka godine ostvareno je više od 50 milijuna noćenja, što je rast od 18 posto i gotovo 28 milijuna dolazaka, odnosno 12 posto više nego u istom razdoblju lani. Očekujemo da će se ti rezultati odraziti i na ostvarene prihode od turizma u ovoj godini koji mogli biti veći za oko 700-800 milijuna eura“, istaknuo je ministar Cappelli.

„Ove godine posebno sam ponosna što je Suskom potekla desalinizirana pitka voda, a u tijeku je i dogradnja operativne obale. Uz mnogobrojne prijašnje investicije, to je potvrda kako iznimno puno ulažemo u naša mala mjesta i otoke, a Susak nam je uvijek bio bitan. Trudimo se našim otočanima olakšati život tijekom cijele godine“, izjavila je Ana Kučić, predsjednica TZ Grada Malog Lošinja.

Program Dana iseljenika započeo je od od ranog jutra svetom misom održanom u crkvi Sv. Nikole smještenoj u Gornjem selu, a nastavljen izložbom rukotvorina 'Nek lumin ne zgori' u Klubu iseljenika te prezentacijom autohtonih proizvoda otoka Suska. Za najmlađe mještane i posjetitelje organizirane su sportsko zabavne igre među kojima je i mini olimpijada na platou ispred Osnovne škole i na plaži Spjaža. Slijedi večernji zabavni program nastupom folklora, zatim modnom revijom s elementima narodne nošnje otoka Suska i nastupom dječjeg zbora te koncertom Đanija Stipaničeva i banda Macaklini.

Susak je najviše stanovnika imao nakon završetka II. svjetskog rata, međutim šezdesetih godina prošlog stoljeća dolazi do velikog iseljavanja u Ameriku, gdje danas živi više od 2500 Suščana. Danas Susak broji oko 150 stalnih stanovnika. Također, zbog svoje izoliranosti, Susak je sačuvao svoj arhaičan govor, zaštićen kao pokretno kulturno dobro, specifične običaje i slikovitu nošnju.

Na otoku Susku, pod Turističkom zajednicom Malog Lošinja, prema podacima iz sustava eVisitor od početka godine do danas ostvareno je 170 tisuća dolazaka te 1,2 milijuna noćenja što predstavlja rast od 13 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima. Tijekom 2016. godine otok Susak posjetilo je 3500 turista koji su ostvarili 55 tisuća noćenja.

Pisane vijesti