Split uz obogaćenu ponudu očekuje daljnji rast turističkih rezultata

Slika /arhiva/140521-abshow_FAH-H5211823.jpg

Grad Split, koji je u prošloj godini zabilježio više od 1,1 milijun noćenja, što je porast od 22 posto prema 2013., rekorder je i u siječnju ove godine, s brojem noćenja za 36 posto većim nego u istom mjesecu 2014.

Po riječima direktorice Turističke zajednice Grada Splita Alijane Vukšić, na razini cijele godine očekuje se 10-postotno povećanje i broja noćenja i dolazaka turista.

"Naši gosti su prepoznali vrijednosti koje Split pruža kao cjelogodišnja destinacija, a rezultat su sve brojniji dolasci u pred i posezoni. Zato za ovu godinu realno predviđamo porast broja noćenja i dolazaka od 10 posto", kazala je Vukšić.

Da brojke idu u prilog Splita govori i podatak o povećanju domaćih i stranih turista u prosincu za 21 posto, pri čemu je znatno pomogao Advent organiziran u centru grada na Pjaci i Rivi.

Split je zračnom linijom povezan s više od 80 europskih destinacija, kao i nekoliko ruskih. Najviše noćenja ostvaruju turisti iz Njemačke (102.663), Velike Britanije (88.694), SAD-a (63.632), Francuske (63.199) i Poljske (61.612), a ove se godine očekuju i dolasci turista iz Skandinavije te iz jednog od najvećih talijanskih gradova - Torina.

"Ove godine imat ćemo nove turističke ideje koje će promovirati povijest i kulturu Splita. Zasigurno neće ostati nezapažen Živi muzej, koji će turistima i lokalnom stanovništvu omogućiti izravan susret s poviješću koja je obilježila grad. Uz to će se održati manifestacija Dana Gorana Ivaniševića koja promiče sportske legende i ambasadore hrvatskog turizma. U najavi imamo i izložbu Street style, koja će ovjekovječiti trenutke u kojima su zablistale Splićanke", najavila je Vukšić.

Split za 10 godina Vukšić vidi kao konkurentnu svjetsku destinaciju, u kojoj će se među ostalim razvijati i kongresni turizam, jer je na dobrom putu da izgradi kongresni centar, kao i nove hotelske kapacitete.

Dodala je kako se nastavlja i projekt City break u pred i posezoni tijekom kojeg turisti imaju besplatna vođenja, karte za HNK-a, subotnje koncerte i javni prijevoz.

Prošle se godine TZ Grada Splita uključila i u pilot projekt Hrvatska 365, a objavili su i javni poziv za potporu manifestacijama želeći tako potaknuti realizaciju novih i inovativnih događanja.

Najavila je kako će se i ove godine održati brojne kulturne, zabavne, sportske i eno-gastro manifestacije te već legendarne Dane Dioklecijana koji su postali vodeći događaj u gradu pod Marjanom, a i ove godine donosi brojna iznenađenja.

Vukšić je naglasila da posebno veseli i ove godine najavljeni Ultra Europe, čiji je prošlogodišnji live prijenos pratilo više od 5,5 milijuna gledatelja. "Taj festival otvara nova vrata turizmu Splita, ali i regije, pa tako bilježimo porast gostiju iz zemalja koje nisu naša tradicionalna tržišta", kazala je Vukšić.

(Hina)



Pisane vijesti