Španjolski sud poništio kaznu Airbnb-ju iz 2014. godine

Slika /arhiva/Airbnb.JPG

Sud u Barceloni poništio je novčanu kaznu koju je regionalna katalonska vlada sredinom 2014. godine odrezala Airbnb-ju zbog oglašavanja smještaja u apartmanima bez potrebnih dozvola.

U srpnju 2014. Katalonija je 'odrezala' kaznu Airbnb-ju zbog kršenja lokalnih zakona, prema kojima svaki apartman i kuća za najam turistima moraju biti registrirani pri regionalnom turističkom uredu.

Sud sa sjedištem u glavnom gradu Katalonije Barceloni poništio je sada tu odluku, uvaživši žalbu američke kompanije argumentom "pravnog vakuuma" kada je u pitanju regulativa "ekonomije dijeljenja". Presuda nosi datum 29. studenog a američki proizvođač aplikacija za posredovanje u uslugama smještaja objavio ju je u ponedjeljak na svojim stranicama.

To je prvi puta da su sudovi u Španjolskoj poništili kaznu izrečenu toj američkoj kompaniji.

Ekonomija dijeljenja prisutna je u turizmu preko digitalnih platformi koje izravno spajaju turiste i ponuditelje usluga.

"Regulacija novog fenomena potrošnje je izostala... i to se ne može riješiti nametanjem novčane kazne", objavio je sud, uvaživši žalbu Airbnb-ja.

Prošlog su mjeseca gradske vlasti Barcelone na čelu s gradonačelnicom Adom Colau, nekadašnjom aktivisticom protiv deložacija, izrekle Airbnb-ju i konkurentskom mu HomeAwayu novčane kazne od po 600 tisuća eura na temelju istog prekršaja. Kazna je izrečena pet mjeseci nakon što je podignut zakonski limit za njezin iznos.

Airbnb, koji omogućava vlasnicima stanova da iznajmljuju svoje prostore za proviziju, oglašavajući ih na Internetu, postao je popularna alternativa hotelima a proširili su se i na oglašavanje usluga prijevoza, odražavajući sve veće povjerenje potrošača u korištenje usluga oglašenih na Internetu.

U posljednje vrijeme izloženi su ipak sve žešćim kritikama, a spočitava im se da dodatno pogoršavaju problem nestašice stambenog prostora i da ugrožavaju sektor usluga dugoročnog najma stanova, Među gradovima koji su odlučili uhvatiti se u koštac s tim problemom nalaze se New York, Miami i Berlin. (Hina)



Pisane vijesti