Slovenski hotelijeri traže zaštitu države od nelojalne konkurencije

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Ponuda privatnih stanova i soba za turiste preko Interneta sve je masovnija pojava i u Sloveniji, gdje hotelijeri tvrde da se radi o nelojalnoj konkurenciji, osobito zbog toga jer se dobar dio prometa, po nekim procjenama čak tri četvrtine, odvija "na crno", te zahtijevaju da se zakonski izjednače njihovi uvjeti poslovanja s privatnim iznajmljivačima.

Eva Štravs Podlogar, iz direktorata za turizam slovenskog ministarstva za gospodarstvo, rekla je u razgovoru za Slovensku televiziju da to jest problem zbog kojega se pripremaju zakonske izmjene kako bi se hotelijeri izjednačili s privatnim iznajmljivačima koji plaćaju manji porez, zbog čega su konkurentniji.

Najpopularniji američki portal za unajmljivanje smještaja preko Interneta Airbnb, koji je u sedam godina poslovanja postigao tržišnu vrijednost od 23 milijarde eura, naplaćuje 10 postotnu proviziju, a u njegovu je mrežu uključeno 1,5 milijuna soba i apartmana u 190 država. U Sloveniji je aktivan već tri godine, gdje nudi 3000 privatnih stanova, od čega oko 800 u Ljubljani, s vrlo konkurentnom ponudom.

Dizajnerski apartman za četiri osobe u središtu Ljubljane tako se može unajmiti već za 80 eura dnevno, što kvari posao hotelima koji imaju mnogo više troškove poslovanja i ne mogu davati tako povoljne cijene.

Oni upozoravaju da takva turistička ponuda u svijetu svake godine naraste za deset posto te da bi je trebalo zakonski bolje regulirati, osobito jer, po njihovim tvrdnjama, tri četvrtine slovenskih privatnih iznajmljivača radi "na crno". To znači da nisu prijavljeni za davanje turističkih usluga, zbog čega država ostaje bez poreza, a lokalne zajednice bez turističke takse, iako globa koja bi im se po zakonu za to trebala naplaćivati iznosi minimalno tisuću eura.

Iako se u Ljubljani oglašava za iznajmljivanje 800 stanova, u registar onih koji se smiju baviti tom djelatnošću upisalo se samo 177 osoba, zbog čega slovenska prijestolnica godišnje gubi skoro 100.000 eura turističke takse, kazao je Uroš Buda koji vodi turističku udrugu "Gostoljubivost".

Prema podacima Slovenske turističke organizacije (STO), Slovenija je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila 5,5 milijuna turističkih noćenja, što je za 8 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je turistički prihod veći za 8 posto od relativno loše prošle sezone, a osobito je porastao broj posjeta u gradovima pa i u Ljubljani.

(Hina)



Pisane vijesti