Ministar turizma Darko Lorencin otvorio prvo međunarodno big game natjecanje u Istri

Slika /arhiva/090915_biggame_1.jpg

Sinoćnjom svečanošću na gradskoj rivi u Poreču službeno je otvoren Offshore World Challenge – Poreč 2015., prvo međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu u Istri. Na svečanoj ceremoniji sudjelovali su ministar turizma Darko Lorencin, koji je  službeno otvorio natjecanje, istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić te glavni organizator Franko Čerin, predsjednik kluba domaćina ŠRK-a Big Game 4tuna. „Ovo je primjer odlične manifestacije izvan glavnog dijela sezone koja je motiv dolaska u destinaciju. Osim toga, imat će izvrsne multiplikativne promotivne efekte s obzirom na brojne reportaže koje će nastati na temelju ove manifestacije. Ovime se stvara nova niša sportskog turizma u Poreču te se ribolov povezuje i s drugim sadržajima, kao što su gastronomija i biciklizam. Ovakvim manifestacijama stvaramo nove sadržaje kojima se Poreč i Hrvatska upisuju na turističku kartu svijeta“, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin večer prije službenog otvaranja turnira okupljenim gostima i natjecateljima.

Sinoćnjom svečanošću na gradskoj rivi u Poreču službeno je otvoren Offshore World Challenge – Poreč 2015., prvo međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu u Istri. Na svečanoj ceremoniji sudjelovali su ministar turizma Darko Lorencin, koji je  službeno otvorio natjecanje, istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić te glavni organizator Franko Čerin, predsjednik kluba domaćina ŠRK-a Big Game 4tuna.

„Ovo je primjer odlične manifestacije izvan glavnog dijela sezone koja je motiv dolaska u destinaciju. Osim toga, imat će izvrsne multiplikativne promotivne efekte s obzirom na brojne reportaže koje će nastati na temelju ove manifestacije. Ovime se stvara nova niša sportskog turizma u Poreču te se ribolov povezuje i s drugim sadržajima, kao što su gastronomija i biciklizam. Ovakvim manifestacijama stvaramo nove sadržaje kojima se Poreč i Hrvatska upisuju na turističku kartu svijeta“, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin večer prije službenog otvaranja turnira okupljenim gostima i natjecateljima.

Offshore World Challenge – Poreč 2015. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, TZ-a grada Poreča te uz podršku sponzora kao što su Valamar Riviera, Europlakat, Allianz, Brioni Pula i MPG.

Nakon svečanog otvorenja, više od trideset timova iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Slovenije, Rusije i ostalih europskih zemalja te predstavnici međunarodnih medija uživali su u vrhunskim istarskim gastronomskim delicijama i vinima.

Osim glavnog cilja, promocije Poreča kao trajne big game međunarodne destinacije,  specifičan je cilj popularizacija ovog iznimno atraktivnog i u nas još nedovoljno poznatog sporta kao i edukacija o zaštiti mora i morskih resursa. Stoga je u dogovoru s porečkim ugostiteljima proglašen Tjedan tune u vrijeme održavanja natjecanja. Taj će tjedan bogatoj sportskoj i zabavnoj ponudi Poreča dodati onu gastronomsku – ponudu tematskih jela od tune i drugih ribljih jela. Ujedno, posebni gosti događanja bit će japanski veleposlanik Keiji Ide te njegov osobni kuhar, koji će 11. rujna u sklopu Tunalicious Street Food Festivala pripremiti sashimi od tune.

Do subote u Poreču će se održati čak tri natjecanja: World Offshore Challenge, Državno prvenstvo u lovu na veliku ribu te Kup trofejnog ulova. Natjecanje po međunarodnoj licenci OWC (Offshore World Championship) World Offshore Challenge u organizaciji ŠRK-a Big Game 4tuna iz Pule je ustvari kvalifikacijsko natjecanje za World Offshore Championship 2016. koji se održava sljedećeg proljeća u Queposu na Kostarici. Pobjednička ekipa iz Poreča stječe pravo nastupa na tom svjetskom prvenstvu. Lovi se tehnikom „ulovi i pusti“ (Catch&Release) kada je riječ o plavoperajnoj tuni, dok se ostala velika riba može izvaditi iz mora sukladno propozicijama natjecanja, kao i na Državnom prvenstvu u lovu na veliku ribu. Posebno atraktivno bit će i natjecanje u lovu na trofejnu tunu u organizaciji ŠRK-a Big game Croatia. Za Kup trofejnog ulova specifično je da je dozvoljeno izvaditi tunu koja je teža od 100 kilograma, ali samo dok se ne iscrpe dodijeljene kvote.



Pisane vijesti