Za rad u turizmu ove godine 21 posto više oglasa

Slika /arhiva/mojposao-logo.jpg

Za poslove u turizmu i ugostiteljstvu od početka godine do kraja kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je 21 posto više oglasa nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su u četvrtak s tog portala.

Od ukupno 3.200 oglasa, 51 posto odnosilo se na priobalne županije te čak 40 posto za djelatnike za stalno.

Poslodavci su ove godine najviše nudili poslove konobara i barmena, kuhara, pomoćnih radnika u kuhinji, pizza majstora te recepcionara i sobara.
Od ostalih zanimanja tražili su se vrtlari, sommelieri, skiperi i plesači, dok su s druge strane tražitelji posla najčešće iskazivali zanimanje za posao recepcionara.

U kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' u 69 posto oglasa nudio rad na određeno, ali istovremeno i u 40 posto oglasa stalno zaposlenje, dok je 6 posto oglasa bilo namijenjeno studentima, a 19 posto za honorarne odnosno sezonske radnike.

S druge strane, samo 50 posto tražitelja poslova bilo je zainteresirano za rad na određeno, dok bi ih 68 posto radilo na neodređeno. Na sezonski rad bilo je spremno 24 posto, honorarni 27 posto, dok je studentski posao tražilo 9 posto radnika.

Prema regijama, najviše oglašenih radnih mjesta u turizmu i ugostiteljstvu na portalu MojPosao (51 posto) od ukupnog broja bilo je za priobalno područje, što je nešto manje nego lani kad ih je bilo 58 posto.

Među gradovima na obali, najviše oglasa ili po 4 posto od ukupnog broja objavljeno je za Split i Dubrovnik dok su se posloprimci najviše zanimali za rad u Splitu i Rijeci i Zagrebu.

S obzirom na stručnu spremu, najviše se ili u 66 posto oglasa tražila srednja stručna sprema, a u 20 posto oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok se u vezi iskustva najviše, u 58 posto oglasa, tražilo iskustvo od dvije godine. U 42 posto oglasa iskustvo nije bilo uvjet, a u istom postotku u tražilo se poznavanje stranih jezika, pri čemu u 20 posto oglasa poznavanje engleskog, a 17 posto njemačkog te u 10 posto talijanskog.

Tražitelji posla najviše su pak isticali znanje engleskog, i to napredno, te osnovno znanje njemačkog jezika.

(Hina)



Pisane vijesti