Skup o zdravstveno ispravnoj hrani

Slika /arhiva/ŠIBENIK, 28.4.2009

Dvodnevnom radionicom, koja je danas završena u hotelskome naselju Solaris u blizini Šibenika, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) počeli su promicati zdravstvenu ispravnost hrane u turizmu u Hrvatskoj.

Kako je priopćeno nakon radionice, svrha je promidžbe podizanje svijesti o problemu zdravstvene ispravnosti hrane u općoj populaciji, a posebno u turista koji su izloženiji bolestima koje se prenose hranom s obzirom na to da stižu u nova područja u kojima su im kultura i hrana nepoznati. Također se navodi da se gotovo sto posto bolesti koje se prenose hranom, može spriječiti usvajanjem jednostavnih higijenskih mjera.

Kampanja se organizira uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Na radionici u Solarisu sudjelovali su stručnjaci iz javnog zdravstva, turizma, nevladinih udruga i mjerodavnih ministarstava.

Godine 2006. u Hrvatskoj su se dogodile 84 epidemije u kojima je oboljelo gotovo 10.000 ljudi, najčešća od salmoneloze.

"Turizam predstavlja prikladan sektor za početak učinkovite promidžbe zdravstvene ispravnosti hrane budući da je riječ o iznimno važnom sektoru za Hrvatsku, a time se ujedno pridonosi poboljšanju zdravstvene ispravnosti hrane i zdravlja hrvatskog stanovništva", rekao je zamjenik ravnatelja HZJZ-a i voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Krunoslav Capak.

U priopćenju stoji i da je Jorgen Schlundt, direktor Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane, zoonoze i bolesti koje se prenose hranom SZO-a, rekao da je kampanja u Hrvatskoj jedinstvena budući da se prva fokusira na sektor turizma".

Edukacijski materijal SZO-a "Pet ključeva za zdravstvenu ispravnost hrane" donosi jednostavna pravila za osiguravanje zdravstvene ispravnosti hrane i vode kojih se treba pridržavati u svagdanjem životu, bilo u kući ili na putu, rekao je Jorgen Schlundt, priopćeno je nakon radionice održane u Šibeniku.

"Pet ključeva" podrazumijeva održavanja čistoće, odvajanje sirovih namirnica od kuhane hrane, potpunu termičku obradu hrane, čuvanje hrane na sigurnim temperaturama i upotrebu zdravstveno ispravne vode i sirovih namirnica. (Hina)



Pisane vijesti