Prva gluhonijema osoba prvostupnik za turistički menadžment

Slika 29.4.2009

Turistička zajednica grada Karlovca predstavila je danas na konferenciji za novinare prvu gluhonijemu osobu koja je stekla zvanje prvostupnika za turistički menadžment na Zagrebačkoj školi za menadžment, a kako je nakon diplome završila i tromjesečni seminar za turističkog vodiča za Zagrebačku i za Karlovačku županiju, postala je, rečeno je, prvi stručni turistički vodič za gluhonijeme osobe u Europi. 

Financijsku potporu obrazovanju Vande Šagovac za studij turizma dalo je Ministarstvo turizma.  

Dekan Zagrebačke škole za menadžment Zoran Klarić kazao je novinarima da je Zagrepčanka Vanda Šagovac svladala sva znanja tijekom trogodišnjeg studija kao i drugi prvostupnici i nadogradila to znanje specifičnim znanjem za vodiča u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Direktor karlovačke Turističke zajednice Željko Trezner rekao je da tržište za posebne interese postoji te je najavio da je ta turistička zajednica spremna financijski pomoći i ostalim gluhonijemim osobama ili drugim osobama s posebnim potrebama koje se žele školovati za turističke vodiče jer za njih ima nekoliko programa.

Vanda Šagovac rekla je preko tumača odgovarajući na novinarska pitanja da su turističke skupine koje je spremna voditi - njihova brojnost i ostala obilježja - uobičajene, a razlika je u duljini obilaska jer turisti trebaju vrijeme za razgledavanje i upijanje sadržaja te za gledanje njezina znakovnog govora.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i "Vodič po zvijezdi" Udruge za etiku i kreativnost medija "Kameleon". Vodič je dobio potporu grada, a namijenjen je osobama s teškoćama u kretanju koje žele posjetiti Karlovac.

Predsjednik Udruge Goran Majetić objasnio je da su zasad osmišljene dvije šetnice, od stare gradske jezgre Zvijezde do povijesnoga Vrbanićeva perivoja i rijeke Korane. Svrha je da se s vremenom i na širemu karlovačkom području uklone prepreke koje osobama s teškoćama u kretanju onemogućavaju šetnju ili posjet kulturnim institucijama.



Pisane vijesti