Prezentacija hrvatske kulturno - turističke ponude u New Yorku

Povodom 130. godišnjice osnutka Arheološkog Instituta Amerike (American Archeological Institute) i 60. godišnjice izlaženja Arheološkog magazina, u prestižnom klubu „Capitale“ na Manhattan-u, 28. travnja 2009. godine održana je gala večer uz naglasak na promidžbi arheoloških lokaliteta.

Hrvatska turistička zajednica bila je jedan od 40 sponzora gala večere/promidžbe arheoloških lokaliteta diljem svijeta, a od hrvatskih predstavnika nazočili su generalni konzul RH u New Yorku, Petar Ljubičić i voditeljica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u New Yorku Nena Komarica.

Hrvatska je na ovom događaju bila zastupljena uz zemlje s najpoznatijim arheološkim nalazištima na svijetu kao što su Peru, Meksiko, Turska, Egipat, Izrael.

U okviru gala večeri upriličena je i aukcija koju je održala predstavnica poznate aukcijske kuće Christie’s, u cilju prikupljanja novca za očuvanje svjetskih arheoloških lokaliteta.

Hrvatska turistička zajednica je za aukciju donirala 7-dnevno putovanje za dvije osobe u Hrvatsku, a Croatia Travel iz New Yorka osigurala je dvije avio karte.

Hrvatski je program na aukciji dostigao cijenu od 5.000 dolara. Također, Hrvatska turistička zajednica donirala je kravatu i maramu Croata te umjetničku fotografiju arheoloških nalazišta Brijuna, poznate američke fotografkinje Tatjane Shoan iz Los Angelesa.

Posebno je priznanje dodijeljeno zakladi Samuel H. Kress, jednoj od najstarijih američkih zaklada za promidžbu arheologije, koja je 1998. godine dala prvih 15.000 dolara za obnovu Kneževe palače u Zadru. Također, priznanje je dobio i glumac Harrison Ford, koji je u filmovima Indiana Jones promovirao arheološke lokalitete, pa su te lokacije postale popularne.

Ovaj događaj bio je velika kulturna promidžba Hrvatske i našeg kulturnog nasljeđa, a popratili su ga brojni predstavnici medija, te poznate TV kuće kao što su Travel Channel, Discovery, National Geographic, PBS.
 

Pisane vijesti