Počela prva konferencija o medicinskom turizmu

Slika /arhiva/VODICE, 27.4.2009

Prva konferencija medicinskog turizma otvorena je danas u Vodicama, a okupila je oko stotinu sudionika - liječnika, stomatologa, hotelijera, vlasnika turističkih agencija, kao i predstavnike ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te turizma.

Cilj dvodnevne konferencije je upoznavanje s globalnim fenomenom medicinskog turizma, predstavljanje potencijala Republike Hrvatske te povezivanje pružatelja usluga medicinskog turizma s međunarodnim osiguravajućim društvima i agencijama koje se bave medicinskim turizmom, istaknuo je na otvorenju skupa predsjednik Medicinske grupe Miljenko Bura.

Konferenciju su organizirali Medicinska grupa d.o.o. i Udruga za razvoj medicinskog turizma u suradnji s jednom od najvećih europskih agencija za medicinski turizam Treatment Abroad.

Bura je istaknuo da je važno pokazati kako se usluge medicinskog turizma mogu uključiti u postojeće hrvatske turističke kapacitete.

"Želimo pokazati da Hrvatska raspolaže neupitnim potencijalima za razvoj medicinskog turizma i prednostima kao što su vrhunski medicinski kadar, turistička atraktivnost priobalja, ali i raznolikost kontinentalnog dijela", rekao je Bura.

Za razliku od lječilišnog turizma koji je vezan uz lječilišta, Bura je istaknuo kako medicinski turizam obuhvaća i stomatološke usluge, ortopediju, kardiologiju, neurokirurgiju i estetsku kirurgiju.

Mnoge od tih usluga stranci već sada koriste u Hrvatskoj, jer su jeftinije nego u njihovoj zemlji. No, da bi se postigao znatniji razvoj medicinskog turizma koji bi mogao biti i jedan od putova u podizanju konkurentnosti hrvatskog turističkog proizvoda, potrebna je trajna i ciljano usmjerena potpora ministarstva zdravstva i turizma, istaknuto je na skupu.

Naglašeno je i kako zbog starenja svjetskog stanovništva raste i potražnja za uslugama medicinskog turizma.

Medicinski turizam, rečeno je na konferenciji, najrazvijeniji je u azijskim zemljama - Indiji, Singapuru, Tajlandu, Maleziji i Filipinima. No, znatan prihod od medicinskog turizma u zadnjih nekoliko godina ostvaruje i susjedna Mađarska.

Tijekom dvodnevne konferencije o medicinskom turizmu stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva održat će petnaestak predavanja. (Hina)



Pisane vijesti