Sjednica Povjerenstva za turističku sezonu: Hrvatska spremno dočekuje glavni dio sezone

Slika /arhiva/080520-t-sib.jpg

Hrvatska spremno dočekuje glavni dio ovogodišnje turističke sezone, kazao je ministar turizma Damir Bajs predsjedavajući sjednicom Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke sezone, održanoj danas u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku. Bajs je istaknuo kako su poduzete sve mjere i aktivnosti kako bi Hrvatska na međunarodnom turističkom tržištu zadržala svoju visoku reputaciju sigurne, privlačne, gostoljubive i ekološki osviještene zemlje s prepoznatljivim turističkim proizvodom. Hrvatska ove godine, kazao je Bajs, očekuje dolazak oko 12 milijuna turista, što je za 2 posto više nego lani te 57 milijuna noćenja što je za 3 posto više.

Hrvatska spremno dočekuje glavni dio ovogodišnje turističke sezone, kazao je ministar turizma Damir Bajs predsjedavajući sjednicom Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke sezone, održanoj danas u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku.

Bajs je istaknuo kako su poduzete sve mjere i aktivnosti kako bi Hrvatska na međunarodnom turističkom tržištu zadržala svoju visoku reputaciju sigurne, privlačne, gostoljubive i ekološki osviještene zemlje s prepoznatljivim turističkim proizvodom.

Pozvao je sve jedinice lokalne samouprave, turističke djelatnike i sve koji mogu pridonijeti podizanju kvalitete hrvatskog turizma da se uključe u pripremu sezone kako bi bila na visokoj razini.

Hrvatska ove godine, kazao je Bajs, očekuje dolazak oko 12 milijuna turista, što je za 2 posto više nego lani te 57 milijuna noćenja što je za 3 posto više.

Kada je riječ o prihodu ostvarenom od turizma očekuje se da ove godine prijeđe dosadašnjih 7 milijardi eura, odnosno da bude za 5 posto veći nego prošle godine.

Bez obzira na gospodarsku krizu i visoke cijene benzina s kojom se suočava cijeli svijet, Hrvatska s optimizmom dočekuje sezonu, naglasio je ministar.

Iako prva četiri mjeseca ove godine bilježe minus od 2 posto u turističkim dolascima, prvosvibanjski je vikend bio izuzetno dobar, što je, smatra, i dobar uvod u glavni dio sezone.

Osim broja gostiju i noćenja Bajs je važnim ocijenio dohodovnu stranu hrvatskog turizma te dodao da i ove godine očekujemo turiste koji više troše, koji su zahtjevniji i kojima se mora pružiti kvalitetnija ponuda.

Podsjetio je da Ministarstvo nizom akcija i poticajnih mjera nastoji poboljšati kvalitetu usluga u turizmu.

Istaknuo je i kako se najveći broj smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj odnosi na privatni smještaj, a cilj je Ministarstva da se zbog veće konkurentnosti potiče osnivanje malih obiteljskih hotela koji nude kvalitetnije usluge i koji u prosjeku rade 180 dana u godini i zapošljavaju pet ljudi.

Bajs je kazao i kako se i za ovu turističku sezonu posebna pozornost posvećuje sigurnosti turista, a zdravstvena skrb je na visokoj razini, o čemu turisti jako vode računa pri odabiru turističke destinacije.

Ove sezone Jadrolinija uvodi tri nova trajekta na linijama Valbiska-Merag, Split-Supetar i Split-Vela Luka-Lastovo. Boljoj povezanosti Hrvatske pridonijet će i Croatia Airlines uvođenjem ljetnih letova za Podgoricu, Prištinu, Duesseldorf i Kopenhagen, a bit će povećan i broj letova na linijama Zuerich-Dubrovnik i Muenchen-Split.

U Hrvatskim željeznicama pak najavljuju puštanje u promet 7 vagona s ležajevima, a bit će završena i modernizacija 15 putničkih vagona. U promet će biti puštene i nove dionice auto cesta, a na istarskom ipsilonu bit će nabavljeno i novo tehničko vatrogasno vozilo za tunel Učku.

Državni inspektorat i ove će godine pojačano nadzirati kvalitetu turističkih usluga i smještaja, hrane i pića, te raditi na suzbijanju rada na crno.

Uoči sjednice u Solarisu ministar Bajs sastao se i s čelnicima grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te predstavnicima turističkih zajednica grada i županije s kojima je razgovarao o predstojećoj turističkoj sezoni. (Hina) 

Sastanak ministra Bajsa i suradnika s čelnicima grada Šibenika i Šibensko-kninske županije (www.sibenik.hr)

(foto: www.sibenik.hr)Jutros je u Uredu župana održan sastanak s ministrom turizma Damirom Bajsom, državnim tajnikom Ivom Mujom, pomoćnkom ministra u Upravi za turističku politiku i tržište Želimirom Kramarićem kojem su, pored predstavnika medija, nazočili zamjenik župana Željko Šimunac kao domaćin, gradonačelnica Grada Šibenika Neda Klarić, zamjenici gradonačelnice Tomislav Jukić i Tomislav Ninić, direktor Ureda TZ Šibensko-kninske županije Šime Vlašić, direktor Ureda TZ Grada Šibenika, Goran Bulat, predsjednik HOK-Županijske komore Šibenik Ante Mihić, predstavnica Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Barka Erak.

Sastanak je otvorio zamjenik župana Šimunac, te tom prigodom zahvalio ministru što je II. pripremni sastanak za turističku sezonu 2008 sazvao upravo u Šibeniku. Naglasio je kako je u turizmu naša županija ostvarila znatan pomak i da je iznad hrvatskog prosjeka u tom pogledu. Ono po čemu županija zauzima primat u turističkoj sferi jest nautički turizam, a projekt megamarine u Mandalini još više će osnažiti ovaj važni segment ponude. Županija je svjesna da treba posebno „probuditi“ zaleđe koje obiluje nizom potencijalno atraktivnih sadržaja, kao što su arheologija, speleologija, a tu je svakako i gastronomska ponuda.

Gradonačelnica Klarić izvijestila je ministra o pripremama Šibenika za sezonu 2008., te naglasila kako smo u prva 4 mjeseca 2008. na području TZ grada Šibenika ostvarili 56.787 noćenja što je usporedno s prva četiri mjeseca 2007. rast od 27%. „Povećanje noćenja je najvećim dijelom uzrokovano ostvarenim rezultatima u hotelskom naselju Solaris koje je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećano za 42% ili 14.383 noćenja više. Izvršene su pripreme ulaganja u uređenje mjesta, kao i postavljanje turističke signalizacije (biciklističke staze na Žirju, interpretacijska tabla na tvrđavi Sv. Mihovil), podržali smo projekt ''Volim Hrvatsku'' dijeljenjem sadnica cvijeća vrtićima, uspješno smo organizirali ''Uskrsni doručak'', odradili smo pripreme za Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku. U pripremi je, u zajedničkoj organizaciji s Udrugom Van Grada ''PRVI HRVATSKI KONCERT NA SUNČEVU ENERGIJU', čime smo željeli potaknuti ekološku svijest građana. Pripremili smo projekt ''Dica Šibenika – Velikani Hrvatske'', a u spomen na Dražena Petrovića, a 6. srpnja 2008. (povodom 15 godišnjice smrti) organizirat ćemo niz sportskih događanja. U pripremi su Dani Fausta Vrančića 1. - 7. 9. (dio novog projekta: Rujan – mjesec šibenske povijesti), a ovo ljeto smo u koordinaciji sa Šibenskim listom pripremili projekt ''ŠIBENIK TIMES'' (tjednik na engleskom jeziku). Dogovorili smo i susret nastupa klapa iz Matice Iseljenika iz Kanade, Australije, Novog Zelanda...(oko 90 pjevača), prilikom otvorenja klapskih večeri 3. 7. 2008.“, naglasila je gradonačelnica.

Gradonačelnica je spomenula i Projekt Šibenik, posebno već potpisane ugovore za Hotel Šibenik i Obonjan Rivijeru. Direktori Ureda TZ Županije i Grada Šime Vlašić i Goran Bulat osvrnuli su se na pripreme koje su odrađene tijekom brojnih prezentacija na sajmovima, a g. Vlašić je iznio i brojne podatke iz kojih se može iščitati izniman napredak naše županije u turističkoj sferi.

Ministar Bajs se zahvalio na prezentiranim podacima, te je posebno apostrofirao projekte Ministarstva, među kojima i poticanje razvoja malog hotelijerstva i ulaganje u postojeće apartmane u vidu prenamjene u male hotele. Također je naglasio važnost kulturnog turizma, u kojem Šibenik ima velike potencijale, ali i za otvaranja hostela, razvoj omladinskog turizma, ulaganje u infrastrukturu za sportske i rekreativne sadržaje, te svakako gastronomsku ponudu. 



Pisane vijesti