Šibenik: 20. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske

Slika /arhiva/logo-hokgif

Jubilarni 20. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske okupio je danas u hotelima Solaris u Šibeniku nekoliko stotina sudionika u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK).

U Hrvatskoj je registrirano oko 16.000 obrtnika-ugostitelja, koji prema podacima Državnog zavoda za statistiku ostvaruju čak trećinu od 14 milijardi kuna koliko iznosi ukupni godišnji promet u ugostiteljstvu, istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Vili Šaina.

Osvrćući se na proteklu godinu Šaina je kazao kako je jedna od najvažnijih novina stupanje na snagu novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim se ta struka usklađuje sa standardima u Europskoj uniji.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, između ostalog, svojim je prijedlozima sudjelovao u akciji Hitrorez te je podržao uvođenje HACCP sustava, kazao je Šaina. Dodao je kako će Ceh i dalje poticati širenje nacionalne gastronomske ponude, autentičnih menija te korištenje domaćih proizvoda. I otvaranje veletržnica ribom i povrćem važno je za hrvatske ugostitelje, napomenuo je.

Iako je aktualna Vlada pokazala razumijevanje i dobro surađivala s Hrvatskom obrtničkom komorom i Cehom ugostitelja i turističkih djelatnika i dalje postoje problemi koje treba riješiti, naglasio je Šaina.

Jedan od najvećih problema koji muči hrvatske obrtnike i ugostitelje je i nedovoljan broj stručnih kadrova, a bi se povećala konkurentnost hrvatskog ugostiteljstva kadrovi se stalno trebaju educirati.

Ugostitelji također traže da se PDV na hranu smanji na 10 posto, a zalažu se i za povratak na 0,5 promila.

I dok je u 2006. godini zabilježen pad otvaranja novih ugostiteljskih objekata, tijekom ove godine taj je broj u porastu, a promet u ugostiteljskim objektima u ovoj je godini iznosio 4 milijarde kuna, što je za oko 200 milijuna više negoli prošle godine, rekao je Šaina.

Na dvodnevnom kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika bit će riječi i o svjetskim trendovima u turizmu te poticajnim sredstvima za financiranje u turizmu i ugostiteljstvu.
Također, bit će predstavljen i novi Gastro vodič Hrvatske koji je osim na hrvatskom tiskan na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku.

Bit će riječi i aktivnostima Državnog inspektorata u ovogodišnjoj sezoni, novostima Zakona o prostornom uređenju i građenju, Zakonu o hrani te međunarodnom projektu "Vinska karta Hrvatske 2007.-2009. godine".

Kongres će završiti velikom gastronomskom izložbom koju pod nazivom "Naše malo veliko blago" u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Šibensko-kninske županije. (Hina)



Pisane vijesti