1,6 milijuna kuna bespovratno za turističke projekte financirane iz pretpristupnih i međunarodnih fondova

Slika /arhiva/eu_flag1.jpg

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka dodijelit će 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 20 turističkih projekata kojima su već odobrena određena sredstva iz pretpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova.

Temeljem programskih smjernica rada Vlade Republike Hrvatske i razvojne strategije turizma u Hrvatskoj, Ministarstvo je 14. veljače 2007. objavilo javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava turističkim projektima kojima su odobrena sredstva iz pretpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova.

Predviđena sredstva namijenjena su osiguranju obveznog dijela sufinanciranja od strane podnositelja, a krajnji cilj dodjele ovih potpora je podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma te u konačnici ukupnog hrvatskog gospodarstva.

Pretpristupni fondovi EU osiguravaju 75% do 85% financijskih sredstava za realizaciju projekta, a ostatak financiranja treba osigurati nositelj projekta. Upravo taj  dio sredstava nositeljima projekata stvara financijske probleme, zbog kojih često ne bi bili u mogućnosti realizirati projekt te iskoristiti sredstva fondova EU. 

Iz toga je evidentno da je odluka Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka da dio proračunskih sredstava utroši u ovu vrstu poticaja i razvoja turizma opravdana, a  posebno je značajno da su najvećim dijelom potpore dodijeljene nerazvijenim i ratom devastiranim područjima.

Projekti koji su odabrani usmjereni su na razvoj planinskog, agro, prekograničnog, eko turizma, i sl., čija realizacija ima pozitivne učinke na turizam, a sredstva su dobivena iz EU fondova kao što su CARDS, PHARE, ADA i UNDP, INTERREG.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka zaprimilo je 27 projekata, od čega je prihvaćeno 20 kojima je dodijeljeno ukupno 1,6 milijuna kuna. Prosječni iznos potpore po projektu je 75.000,00 kuna, a ukupna vrijednost svih projekata je 37.014.444,28 kuna.



Pisane vijesti