Sajam ekoloških proizvoda na Danima hrvatskog turizma

Slika /arhiva/091007-bbz1.jpg

U sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma od 21. do 23. listopada u Bolu na otoku Braču, prvi će se put održat i sajam ekoloških proizvoda na kojem će se predstaviti 20 izlagača certificiranih ekoloških proizvoda iz cijele Hrvatske. Rečeno je to danas u Bjelovaru, gdje je ministar turizma Damir Bajs potpisao ugovor o suorganizaciji tog sajma zajedno s predstavnicima eko udruga, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Bjelovarsko-bilogorske županije te Bjelovarskog sajma kojemu je povjerena organizacija predstavljanja ekoloških proizvođača. Ministar Bajs je istaknuo kako je jedna od prepoznatljivosti turističke ponuda i hrana, a sve je više zahtjeva stranih gostiju, koji čine 85 posto turista, za ekološki proizvedenom hranom.


U sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma od 21. do 23. listopada u Bolu na otoku Braču, prvi će se put održat i sajam ekoloških proizvoda na kojem će se predstaviti 20 izlagača certificiranih ekoloških proizvoda iz cijele Hrvatske.

Rečeno je to danas u Bjelovaru, gdje je ministar turizma Damir Bajs potpisao ugovor o suorganizaciji tog sajma zajedno s predstavnicima eko udruga, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Bjelovarsko-bilogorske županije te Bjelovarskog sajma kojemu je povjerena organizacija predstavljanja ekoloških proizvođača.



Ministar Bajs je istaknuo kako je jedna od prepoznatljivosti turističke ponuda i hrana, a sve je više zahtjeva stranih gostiju, koji čine 85 posto turista, za ekološki proizvedenom hranom.

Zbog toga je najavio kako će ministarstva turizma i poljoprivrede zajednički pripremiti kreditnu liniju kojom će se ekološkim proizvođačima hrane omogućiti lakša priprema za turističku sezonu.



Načelnik Odjela ekološke proizvodnje Ministarstva poljoprivrede Tomislav Petrović istaknuo je kako Hrvatska ima oko 700 registriranih ekoloških proizvođača, te njihov broj stalno raste, a od ukupnih poljoprivrednih površina oko 1 posto je pod ekološkom proizvodnjom. Naglasio je kako je ekološka proizvodnja zakonski potpuno usklađena s regulativom EU-a.

Proizvođači ekološke hrane rekli u kako su iznimno zadovoljni što će na takvom skupu moći predstaviti svoje proizvode koji su u mnogim hotelima i ugostiteljskim objektima još nepoznanica, unatoč sve većoj potražnji stranih gostiju.

Predstavnici ministarstava i gosti obišli su ekološkog proizvođača Ivice Budrovčana na njegovu gospodarstvu u Velikoj Pisanici. (Hina)


Pisane vijesti