ACI ostvario 122 milijuna kuna prihoda u prvih 8 mjeseci

Slika /arhiva/aci-logotip.jpg

ACI d.d. (Adriatic Croatia International Club) – jedinstveni lanac od 21 marine na Mediteranu objavio je poslovne rezultate za 8 mjeseci 2009. godine.

ACI je u prvih 8 mjeseci ostvario sveukupni prihod u iznosu od 122 milijuna kuna, što čini povećanje prihoda po toj osnovi od 6% u odnosu na proteklu godinu. Ostvarena dobit prije oporezivanja iznosi 29,3 milijuna kuna čime se bilježi povećanje od 22% u odnosu na proteklu godinu.

Od poslovnih aktivnosti ACI je prihodovao 120 milijuna kuna i ostvario 5% povećanje prihoda po toj osnovi.

Po osnovi godišnjeg veza do 31. kolovoza realiziran je sveukupni prihod u iznosu od 55,4 milijuna kuna, te je zabilježeno povećanje financijskih prihoda od 10%. Na godišnjem vezu u marinama ACI sistema registrirano je 3664 plovila, što je u odnosu na proteklu godinu 2% manje plovila. Smanjenje broja plovila na godišnjem vezu rezultat je promjene strukture plovila na godišnjem vezu. Naime, obnovom ugovora vlasnici plovila u većini slučajeva dovedu na vez novo plovilo veće dužine koje fizički zauzima i veći prostor od planiranog. Na taj se način kapacitet marina smanjuje, no u financijskom smislu registrira se povećanje prihoda.

U tranzitu je do 31. kolovoza u marinama ACI sistema ostvaren 5% veći prihod odnosno ostvareno je 38,7 milijuna kuna prihoda unatoč planiranom smanjenju tranzita od 10%.

U mjesecu rujnu ne očekuje se veliki porast tranzita, jer je to već početak posezone, pa i sam tranzit lagano opada, no do kraja godine ACI očekuje da će prihodi po osnovi svih kategorija veza biti 3% veći u odnosu na proteklu godinu.

ACI je u protekle tri godine realizirao ulaganja u sveukupnom iznosu većem od 120 milijuna kuna svojih sredstava bez dodatnog kreditnog zaduživanja. Obnovljeni su dotrajali pontoni u skoro svim marinama gdje je to bilo potrebno, obnovljen je veliki broj sanitarija i preuređene su recepcije marina, te provedena uređenja okoliša. Postavljene su i digitalne rampe na ulazima kako bi se preko kartica kontrolirao ulaz u marine.

U odnosu na proteklu godinu bilježi se sve veći broj plovila koja pripadaju kategoriji mega jahti, to jest plovila dužine veće od 25 m. Tijekom ovogodišnje sezone u ACI marine uplovilo je samo putem jedne agencije 118 mega jahti dužine od 23 do 67 metara.

Na godišnjem vezu registrirano je najviše plovila pod hrvatskom zastavom (30% plovila), slijede plovila pod njemačkom (19%), austrijskom (17% plovila), te talijanskom zastavom (7% plovila). Važno je napomenuti da se pod hrvatskom zastavom u navedenih 30% plovila nalaze i sva plovila koja se bave čarterom.

U tranzitu je registrirano najviše plovila pod hrvatskom zastavom (54%), zatim pod talijanskom (14%), te 9% pod njemačkom zastavom. Ovi podaci potvrđuju činjenicu da su plovila koja su ostvarila najveći tranzit velikim dijelom plovila u čarteru.

Najbolje rezultate u kategoriji godišnjeg veza ostvarile su ACI marine Skradin (povećanje od 55%) te Vrboska (38% povećanja godišnjeg veza), u kojima su realizirana ulaganja u obnovu pontona i proširenje kapaciteta, te Korčula s 22% povećanja broja plovila na godišnjem vezu. Važno je napomenuti da su i sve ostale marine (osim Pule gdje se radilo na izmjeni pontona) ostvarile povećanje plovila na godišnjem vezu od 5 do 20%.

U ACI marini Pula ostvareno je 10% smanjenje plovila na godišnjem vezu, no razlog tomu leži u činjenici da se u marini do mjeseca srpnja radilo na izmjeni svih pontona, te nije bilo mogućnosti prihvata plovila na godišnji vez.

U kategoriji tranzitnog veza najbolje rezultate ostvarila je ACI marina Vrboska s 46% povećanja broja brod dana te ACI marina Rab sa 15% povećanjem. Pula, Pomer, Opatija, Vodice, Milna i Korčula ostvarile su smanjenje tranzita od 1 do 3%. Sve ostale ACI marine zabilježile su povećanje broja plovila u tranzitu od 3 do 10%. 


Pisane vijesti