Sabor o prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu

Slika /arhiva/hrv-sabor.jpg

O konačnom prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu bilo je riječi u nastavku sjednice Hrvatskog sabora, a poduprli su ga klubovi zastupnika koji su se do sada o njemu očitovali: HDZ te IDS i HSS koji su najavili i svoje amandmane.

Državni tajnik Zdenko Mičić je, u ime predlagatelja zakona Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, rekao da zakon predviđa kako će se usluge u turizmu, ne uredi li se to međunarodnim ugovorima, potpuno liberalizirati ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU-a.

"Nakon ulaska Hrvatske u EU i stranci će moći pružati usluge u turizmu pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani", rekao je.

Zakon, koji je usklađen s propisima EU-a, predviđa da se brodarima (na objektima kategoriziranim za nautički turizam) omogućuje, osim na brodu i uz privez broda, da prodaju i rezerviranje svojih usluga obavljaju i na za to predviđenu mjestu u objektu smještaja gostiju ili na prostoru koji odredi lokalno predstavničko tijelo ili lučka uprava.

Zakon, koji bi na snagu stupio u početku studenog ove godine, regulira i turizam na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ne vezujući ih pritom za istodobno obavljanje ugostiteljskih usluga.

Frano Matušić je u ime Kluba HDZ-a ocijenio dobrim što se tim zakonom uvodi red u pružanje turističkih usluga brodara, vodiča i drugih te uvode veće kazne za prekršitelje i bolja zaštita prava potrošača odnosno korisnika turističkih usluga.

Klub IDS-a, po riječima Valtera Poropata, traži da se izradi prijedlog kako obračunavati PDV na jednodnevne izlete jer su između Ministarstva turizma, Ministarstva financija i Udruge hrvatskih turističkih agencija nastale smetnje.

Ante Markov je u ime Kluba HSS-a podupro široku raspravu o tom zakonu jer se, kaže, pokazalo da se turizam ne treba vezati isključivo uz jadransku obalu, već da o tome i kontinentalni dio Hrvatske ima što reći. Najavio je amandman vezan uz obvezu uporabe hrvatskog jezika u turističkim agencijama, naglasivši kako svi turistički vodiči trebaju znati hrvatski jezik.

Sabor je time završio sjednicu, a rasprava o konačnom prijedlogu zakona o pružanju usluga u turizmu nastavlja se i sutra.  (Hina)



Pisane vijesti