S hotelijerima o pripremi i očekivanjima od sezone

Slika /arhiva/w120322-up1.jpg

Poduzete mjere i aktivnosti za što kvalitetniju pripremu ovogodišnje sezone te zakonska regulativa bile su glavna tema sastanka ministra turizma Veljka Ostojića i njegovih najbližih suradnika s predsjednikom Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristianom Šustarom i ostalim predstavnicima te udruge. Govoreći o prvih sto dana, od preuzimanja mandata, ministar je naglasio kako je Ministarstvo jasno definiralo prioritete i smjer u kojem će ići u naredne četiri godine.

Uz nižu stopu PDV-a od 10 posto, koja će se na usluge u turizmu početi primjenjivati od početka sljedeće godine, istaknuo je i intenzivnu pripremu Strategije razvoja hrvatskog turizma, čijih je prvih sedam od ukupno 13 poglavlja već završeno, te hotelijere pozvao da se svojim prijedlozima i idejama aktivno uključe u njezinu izradu. Spomenuo je i novo donesen Pravilnik o oznaci kvalitete za hotele (Q Pravilnik) koji hotelijerima, prije svega, otvara mogućnost za dodatno pozicioniranje na tržištu.

Najavio je i skoro predstavljanje svih izvora financiranja u turističkom sektoru te se osvrnuo na proces privatizacije preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, kao jedan od prioriteta u sljedeće dvije godine. Riječi je bilo i o pripremi prijedloga izmjena i dopuna pojedinih zakonskih akata, vezanih uz turizam, pri čemu je ministar također pozvao hotelijere da se uključe slanjem svojih sugestija.

Kada je riječ o očekivanjima od ovogodišnje sezone, okupljeni hotelijeri iz gotovo svih hrvatskih regija, izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim stanjem bookinga, koji je na razini ili čak nešto bolji od prošlogodišnjeg, u odnosu na isto razdoblje. U sezonu, istaknuli su, ulaze optimistično, ali istovremeno i oprezno, te s još snažnijim aktivnostima nego prošle godine.



Pisane vijesti