Otvorenje izložbe ”Kajkavska ikavica“

Slika /arhiva/tzzg-ww.jpg

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na treću ovogodišnju izložbu u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije (u utorak, 20. ožujka 2012. u 11 sati, u uredu TZ Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb) kojom nastavljamo s promocijom bogatstva tradicije, kulturnih i prirodnih vrednota Zagrebačke županije. Izložbu u TZ Zagrebačke županije postavljaju Turistička zajednica „Savsko-sutlanska dolina i brigi“ i Udruga Ivana Perkovca- za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine.

Ovu izložbu posvetili smo kajkavskoj ikavici. To je dosad najmanje proučeni tip hrvatskih ikavaca, a obuhvaća 1/4 kajkavaca ili 8% Hrvata koji uz kaj izgovaraju ikavski jat. Kajkavski donjosutlanski (ikavski) dijalekt poseban je dijalekt koji čini vrlo specifičan hrvatski dijalektni idiom kajkavska ikavica, odnosno ikavska  kajkavština, a danas se u Zagrebačkoj županiji govori u predjelu Save i Sutle uz slovensku granicu, u općinama Brdovec, Marija Gorica, Pušća i u južnom dijelu općine Dubravica, no jezikoslovci su svojedobno otkrili i njegovu prisutnost sa samoborske obale Save, na području Bregane. (Zanimljivo je iz ranijih stoljeća da su kajkavski ikavci dijelom živjeli i na jugozapadu Zagreba, gdje je zapisano više starih ikavizama, npr. "Plac pod čirišju" odakle nastaje sadašnja Trešnjevka).

Rješenjem  Ministarstva kulture Republike Hrvatske iz 2008. god. kajkavski donjosutlanski (ikavski) dijalekt dobio je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i tim je Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske zaštićen radi svojega očuvanja, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svim propisima koji se odnose na kulturna dobra, pridržavajući se njegove povijesno-tradicijske matrice i pojavnosti (na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara nalazi se 65 dobara, od čega je osam govora i dijalekata).

Na izložbi „Kajkavska ikavica“ moći ćete pogledati proces izrade tradicionalnih ukrasa od papira (kinč-rože od krep papira, lusteri i izvorni suvenir „posvitak“).  Izložene će biti i dvije knjige o Donjosutlanskom kajkavskom ikavskom dijalektu, kinč, posvitki, lusteri, raspelo „nakinčeno vencum kak za Vuzam“, pisanice ukrašene na tradicijski način u vodi s lupinom od luka i fotografije o projektima Udruge.
U programu sudjeluju: članovi Udruge Ivana Perkovca (Šenkovec), članovi Udruge „Drinčani“ (Drenje Brdovečko) i KUD Mihovila Krušlina (Šenkovec)  koji će u nošnjama pjevati na kajkavskoj ikavici pučke napjeve. Sve će biti još dodatno obogaćeno recitacijama na kajkavskoj ikavici.

Izložba je otvorena do 9. travnja 2012.godine.



Najave