Religijski turizam ima šansu na hrvatskom istoku - forum

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181003_vu_fah.jpg

Velik je potencijal za razvitak religijskog turizma na istoku Hrvatske, ali nažalost nedovoljno je iskorišten, ocijenjeno je na dvodnevnom forumu o kulturnom i religijskom turizmu koji je u srijedu otvoren u Vukovaru. Forum se održava u Pastoralnom centru sv. Bono i je okupio turističke djelatnike i stručnjake te predstavnike vjerskih zajednica. Organizatori su Turistička zajednica Vukovarsko - srijemske županije, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Vukovar i Lux promocija. Sudionici foruma će, po riječima predsjednice HGK - Županijske komore Vukovar Vinke Ivanković, pokušati odgovoriti ili barem otvoriti raspravu o tome je li religijski turizam dio kulturnog ili zaseban selektivni oblik turizma.

Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak podsjetila je kako je vukovarsko-srijemska turistička zajednica još 2003. godine izdala turističku brošuru o sakranim spomenicima i svetištima Vukovarsko-srijemske županije, a do kraja godine trebala bi izaći nova brošura o vjerskom turizmu u najistočnijom hrvatskoj županiji.  

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je na otvaranju kako hrvatski istok ima ogromne potencijale za razvitak religijskog turizma, ali nažalost, dovoljno neiskorištene.

"Samo kulturnoj baštini do sada je dano skoro milijardu kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija", rekao je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić dodajući kako ministarstvo potiče razvoj vjerskog turizma koji ima veliki potencijal, ali koji, kako je kazao, još nije dovoljno iskorišten. 

Po riječima gvardijana franjevačkoga samostana u Vukovaru fra Ivice Jagodića, vukovarska župna crkva sv. Filipa i Jakova i franjevački samostan imaju što pokazati hodočasnicima i turistima, od rijetkih knjiga preko bogatog misnog ruha i kaleža, moćnika do slika. Sve to, kako je rekao, do punog izražaja može doći tek po završetku obnove crkve i samostana. Izvijestio je kako obnova vrlo dobro napreduje te se predviđa kako bi 30. lipnja iduće godine trebali biti završeni i radovi na uređenju muzeja. 

"Samo za blagdan Velike Gospe u naša marijanska svetišta slilo se oko milijun vjernika i hodočasnika. To je ogorman potencijal, a riječ je o jednodnevnom događanju", napomenuo je velečasni Tomislav Korov iz Ureda za pastoral turista HBK-a.

Kultura i religija moraju biti jedan turistički proizvod, jer ne možemo govoriti o Aljmašu i Gospi Aljamaškoj, a da ne govorimo i o kulturi", mišljenja je Zdenko Cerović s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.

Po njegovim riječima, iako s motivom vjere u Hrvatsku dolazi samo 0,4 posto turista, kada se sagleda aktivna i pasivna komponenta vjere dolazi se do oko 800 milijuna eura turističkog prometa, a to, ocijenio je, nije zanemariv iznos. (Hina/FaH) 

Ostale vijesti