Ministar turizma Gari Cappelli na Danu Hrvatske 2018. u Grazu

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181003_mint_graz1.jpg

Austrija je naše važno emitivno turističko tržište, a upravo je ona s četiri milijarde eura investicija druga zemlja po ulaganjima u Hrvatsku, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli prigodom sudjelovanja na Danu Hrvatske 2018. u Grazu u organizaciji hrvatsko-austrijske trgovinske komore, ističući pritom podatak Eurostat istraživanja prema kojemu su investicijski troškovi u Hrvatskoj čak 33 posto manji od prosjeka investicijskih troškova u EU. U tom smislu, nabrojao je aktualne projekte koji su velik potencijal za ulaganje među kojima i Brijune, Muzil, Hidrobazu u Puli i Saccorgianu za koje je Vlada RH prije mjesec dana donijela odluku o potpisivanju sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju navedenih investicija.

„Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma konstantno rade na dodatnom poboljšanju investicijske klime, a u proteklom smo razdoblju donijeli zakonodavni okvir za poticanje i olakšavanje ulaganja. Investicijska klima povoljnija je i u domeni zdravstvenog turizma od kojeg Hrvatska trenutno zarađuje 300 milijuna eura, a koji ima potencijal od milijardu eura godišnjeg prometa. Novim Zakonom o pružanju usluga u turizmu koji je na snazi od 1. siječnja 2018. Ministarstvo turizma omogućilo je veće mogućnosti razvoja zdravstvenog turizma, dok će se izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti dati mogućnost obavljanja ugostiteljske djelatnosti, uz specijalne bolnice i lječilišta, i drugim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti i zdravstvenim radnicima koji samostalno obavljaju privatnu praksu, u skladu s posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.



Osim toga, ministar je ocijenio kako su bilateralni odnosi na razini dviju zemalja izvrsni što je potvrdio i sastankom s predsjednikom Vlade Pokrajine Štajerske Hermannom Schützenhöferom i pokrajinskom vijećnicom i članicom pokrajinske vlade Barbarom Eibinger-Miedl nadležnom za resor turizma, s kojima se sastao dan ranije.

Glavna tema razgovora bile su turističke aktualnosti, kao i hrvatska inicijativa na razini Europske unije za osnivanjem posebne financijske linije u okviru europskih institucija za bolje pozicioniranje turizma unutar EU, kako bi turizam koji ima snažan udio u velikim broju članica dobio snažniju poziciju kroz EU institucije - u vidu dobivanja vlastitog unita i financijske linije čija bi se sredstva koristila u slučaju prirodnih nepogoda, migrantskih kriza i kriza općenito, a za što je Hrvatska već dobila potporu 18 zemalja.

Pisane vijesti