Predstavljena knjiga o utjecaju turističkih organizacija na dubrovački turizam

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Dubrovnik1.jpg

Knjiga "Utjecaj turističkih i drugih organizacija na razvoj dubrovačkog turizma u proteklih 120 godina (od 1898. do 2018. godine)“ doajena dubrovačkoga turizma Lukše Lucianovića, predstavljena u srijedu navečer u Dubrovniku, na više od 120 bogato ilustriranih stranica u sedam poglavlja donosi povijesni presjek važnoga segmenta turističkoga juga Hrvatske. Autor knjige Lukša Lucianović objasnio je kako je temu izabrao zato što mnogi uopće ne znaju što su turističke organizacije, zajednice i agencije te njihove aktivnosti.

"Opisao sam kroz određene segmente kako su te organizacije nastale i koji su im bili zadatci. Obuhvatio sam razdoblje od prvoga dana njihova djelovanja, odnosno početka turizma u Dubrovniku krajem 19. stoljeća. Tada su građani uređivali mjesto kako bi udovoljili gostima, ali i sebi“, rekao je Lucianović.

Kao zanimljivost koja dokazuje koliko su turističke organizacije bile bitne za Dubrovnik istaknuo je podatak kako su one između dva svjetska rata bile smještene u palači Sponza.

Voditelj studija hotelskoga i turističkoga menadžmenta pri Libertas međunarodnome sveučilištu Milan Perić knjigu je nazvao neprocjenjivom monografijom.

"Na stranicama knjige očituje se ljubav i volja autora, koji je na poseban način proslavio svoj 80. rođendan. Knjiga je neprocjenjiva vrijednost za sve studente u turizmu“, smatra Perić.

Rektor Libertas međunarodnoga sveučilišta Duško Pavlović napomenuo je kako je u knjigu uvršten cijeli niz mukotrpno traženih fotografija, zapisa i pravilnika

"Lucianović je stavio u kontekst iznimnu količinu arhivske građe i uvezao ih u narativ pristupačan čitatelju kao korisno, zanimljivo i inspirativno štivo“, rekao je Pavlović.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Romana Vlašić naglasila je kako Dubrovčani baštine turizam, svjesni da ga oduvijek žive, a prvi direktor Turističke zajednice nekadašnje Općine Dubrovnik Mario Marušić prisjetio se osamdesetih godina 20. stoljeća kao fantastičnog razdoblja dubrovačkoga turizma, ali i poratnog vremena novoga početka.

U popratnome programu predstavljanja, koje je održano u organizaciji sponzora i izdavača knjige Libertas međunarodnog sveučilišta, nastupio je gitarist Darko Pelužan. (Hina)

Ostale vijesti