Projekt "Hrvatski otočni proizvod" na Eko-sajmu u Nuernbergu

Slika /arhiva/BioFach2010_Logo-w.jpg



Projekt "Hrvatski otočni proizvod" predstavit će se na najvećem svjetskom sajmu ekoloških proizvoda "BioFach 2010" koji se od 17. do 20. veljače održava u Nuernbergu, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na posebnom štandu s promotivnim materijalom o projektu predstavit će se i jedan od nositelja oznake "Hrvatski otočni proizvod", Poljoprivredna zadruga Svirče s otoka Hvara. Oni će se predstaviti s vrhunskim vinom iz eko uzgoja "Ivan Dolac".

Ministarstvo je, kako se navodi u priopćenju, početkom 2007. pokrenulo projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom "Hrvatski otočni proizvod" s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda.

Oznaku kvalitete do sada je dobilo 46 otočnih proizvođača (od kojih su tri ekoproizvođača) za 97 proizvoda i proizvodnih linija sa 13 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Prvić, Ugljan, Pelješac).

Riječ je o prehrambenim proizvodima (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.
Na sajmu BioFach se predstavljaju države, regije i stručna udruženja, a namijenjen je isključivo stručnoj javnosti.

Jedan od važnijih efekata sajma je i turistička promocija ekološki zanimljivih odredišta i usluga.

Opseg međunarodnog tržišta ekoloških proizvoda svake se godine poveća za pet milijardi američkih dolara i premašio je razinu od 40 milijardi dolara. (Hina)


Pisane vijesti