Koprivničko-križevačka županija daruje papi Benediktu XVI. golemu pisanicu

Slika /arhiva/10-pisanicaodsrca-w.jpg

Iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Vatikanu stigla je potvrda da papa Benedikt XVI. prihvaća dar Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije - uskršnje jaje veličine 205 puta 150 centimetara i teško 35 kilograma koje će oslikati naivni slikari, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Koprivnici direktor te turističke zajednice Zdravko Mihevc.

"Na ideji se radilo godinu i pol dana, uz pomoć ministarstava vanjskih poslova i turizma te drugih državnih i crkvenih institucija", rekao je.



Na pisanici od poliestera će biti oslikana svetišta u Mariji Bistrici i podravskome selu Molvama te crkveno hodočašće, klanjanje podravskih seljaka pred križem i drugi crkveni i svjetovni motivi tipični za Podravinu.

Pisanicu će u Galeriji "Alberto Sordi" pred Rimljanima od 14. do 20. ožujka oslikavati Stjepan Pongrac, Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić i Zdravko Šabarić, članovi podravskih udruga naivnih slikara. Istodobno će se u galeriji predstaviti turističke zajednice kontinentalnih dijelova Hrvatske.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren, ministar turizma Damir Bajs, hrvatski veleposlanik u Vatikanu Emilio Marin, direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić i varaždinski biskup Josip Mrzljak darovat će 17. ožujka Benediktu XVI. malu uskršnju pisanicu, a original će biti spremljen u Vatikanski depo, rekao je Zdravko Mihevc.

Župan Darko Koren je podsjetio da je projekt "Pisanica od srca", u sklopu kojeg se oslikavaju goleme pisanice, star tri godine, a darivanje Benedikta XVI. je vrhunac te akcije.

"Pisanice su do sada završile u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima te u New Yorku, Klagenfurtu, Budimpešti i još desetak europskih i svjetskih gradova", rekao je župan Koren, ističući da je Vatikan nešto posebno i da ne zna koje je mjesto od njega važnije na kojem bi ih još mogli postaviti.

Zdravko Mihevc je rekao će podravske pisanice biti postavljene i ispred milanske Scale te ispred crkve sv. Jakova u Međugorju. (Hina)


Pisane vijesti