Ministarstvo turizma i HTZ: Potpora projektu "Pisanica od srca"

Slika /arhiva/100217-pisanica17w.jpg

Ove godine u Rimu će se održavati Roadshow u Galeriji Alberto Sordi od 12. do 21. ožujka 2010. godine, na kojem će sudjelovati Turističke zajednice Središnje Hrvatske (TZ Koprivničko-križevačke županije, TZ Zagrebačke, TZ Sisačko-moslavačke, TZ Međimurske, TZ Varaždinske, TZ Bjelovarsko-bilogorske i TZ Krapinsko-zagorske županije) kako bi se prezentirale posebnosti i zanimljivosti turističke ponude hrvatskog kontinenta. U sklopu Roadshowa, pet slikara s područja Koprivničko-križevačke županije oslikavat će pisanicu, koju će 17. ožujka 2010. godine pokloniti Svetom Ocu u Vatikanu. Riječ je o jednom od razvojnih turističkih programa koje podupire Ministarstvo turizma, rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za novinare, organiziranoj povodom tih događanja.


Ove godine u Rimu će se održavati Roadshow u Galeriji Alberto Sordi od 12. do 21. ožujka 2010. godine, na kojem će sudjelovati Turističke zajednice Središnje Hrvatske (TZ Koprivničko-križevačke županije, TZ Zagrebačke, TZ Sisačko-moslavačke, TZ Međimurske, TZ Varaždinske, TZ Bjelovarsko-bilogorske i TZ Krapinsko-zagorske županije) kako bi se prezentirale posebnosti i zanimljivosti turističke ponude hrvatskog kontinenta.



U sklopu Roadshowa, pet slikara s područja Koprivničko-križevačke županije oslikavat će pisanicu, koju će 17. ožujka 2010. godine pokloniti Svetom Ocu u Vatikanu.



Riječ je o jednom od razvojnih turističkih programa koje podupire Ministarstvo turizma, rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za novinare, organiziranoj povodom tih događanja.



U skladu je to s ciljevima Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma 2010.-2014. koji pretpostavlja utvrđivanje novog identiteta hrvatskog turizma i pozicioniranje Hrvatske na međunarodnom turističkom tržištu kao visoko vrijedne destinacije životnog stila (lifestyle) i jedne od vodećih kvalitetnih receptivnih turističkih zemalja Mediterana, uz njegovanje i očuvanje nacionalnih prirodnih i kulturnih vrijednosti.



Hrvatska mora u svijetu biti prezentirana na odgovarajući način, a ova akcija se u to uklapa, jer je naivna umjetnost u svijetu prepoznata kao nešto autentično i prepoznatljivo za Hrvatsku, rekao je Bajs.



Cilj projekta "Pisanica od srca" je promocija županije i naivne umjetnosti, rekao je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, koji je pritom izrazio zadovoljstvo što je projekt dobio podršku Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, te time, uz od lokalnog postao nacionalni projekt.



Koprivničko-križevačka županija i njena Turistička zajednica realizira ovogodišnji projekt uz pomoć Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a osim u Vatikanu, pisanice će biti izložene u Milanu, Međugorju, Koprivnici, Zagrebu i još nekoliko gradova i mjesta.



Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije tako nastavlja lani započet projekt izrade velikih, hiperdimenzioniranih uskrsnih jaja. Ideju da veliko uskrsno jaje postane hrvatska specifičnost i atrakcija prošle su godine podržali Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, koji su logistički i financijski pomogli izradu i postavljanje velikih uskrsnih jaja (oslikanih u maniri naive) na trgovima, sajmovima i u galerijama New Yorka, Klagenfurta, Budimpešte, Bilbaa, Ferrare i Vukovara. „Pisanice od srca“, kako je službeno ime projekta, bile su postavljene i u Zagrebu, Dubrovniku, Varaždinu, Križevcima, Đurđevcu, Bjelovaru, Molvama i Koprivnici.

TZ Koprivničko-Križevačke županije prošle je godine u programu 'Baština u turizmu' za svjetsku izložbu 20 velikih uskrsnih jaja koja su oslikali naivni umjetnici, od Ministarstva turizma dobila 60 tisuća kuna.

Pisanice su oslikali članovi Udruge hlebinskih slikara i kipara, Likovne sekcije «Podravka 72» i Molvarskog likovnog kruga, koji su im udahnuli životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije podravskog kraja. Pisanica od srca, osim što širi radosti Uskrsa, od velikog je značenja za promociju naivnog slikarstva i hrvatske kulture.

Oslikavanje pisanica raznim tehnikama, u Koprivničko-križevačkoj županiji ima dugu tradiciju, a najpoznatiji umjetnici oslikavanja su iz, već spomenutih, Molvi i Podravskih Sesveta.

Naivno slikarstvo nazvali su tada fenomenom koje je proslavilo ne samo Hlebine, već i cijelu Hrvatsku diljem svijeta, pa su tako svjetsku slavu stekli naivni slikari Mirko Virius, Josip Generalić, Mijo Kovačić, Ivan Večenaj, Martin Mehkek, te brojni drugi.


Pisane vijesti