Projekt G.E.T. STARS poceo dodjelom oznaka za šest moslavackih vinarija

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190902_GETS_stars.JPG

S ciljem podizanja kvalitete i prepoznatljivosti turističke ponude u vinskom, odnosno eno-gastro turizmu, zagrebačka Udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) pokrenula je projekt G.E.T. Stars - Zvijezde vinskog turizma.

G.E.T. STARS kategorizaciju vinarija uz vinare i medije, podržavaju mnogi drugi akteri iz vinskog i turističkog svijeta, kao i Predsjednica RH, a projektu je dato nefinancijsko pokroviteljstvo Ministarstva turizma RH.

Dodjela pločica s G.E.T. Stars oznakama za prvih nekoliko vinara moslavačkog vinogorja, održana je u suradnji s TZ Sisačko-moslavačke županije, Sisačko-moslavačkom Županijom i vinarima vinogorja Moslavina.

Domaćin prigodne svečanosti ovog puta je bila vinarija Trdenić. Ta je vinarija u dvadesetak godina postojanja izrasla u vrlo modernu obiteljsku vinariju. Glavna perjanica njihovog podruma je, naravno, škrlet, oko kojeg se iznimno trude i imaju ga u nekoliko varijanti.

"Kad god to bude moguće, dodjelu oznaka ćemo organizirati u vinogorju na koje se ista odnosi", u nazočnosti brojnih predstavnika medija rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik Udruge G.E.T. te objasnio da odabir Moslavine kao prvog vinogorja nije slučajan.

"To je regija koja je u vinskom turizmu najviše napredovala u zadnje vrijeme. Vrijedni Moslavci napravili su klonsku selekciju autohtone sorte Škrlet, dobili sadni materijal kakav su željeli i tražili, a onda su od sorte škrlet napravili vrlo dobro autohtono vino. Kako su u njihovoj udruzi mahom mladi vinari, tako su vrlo brzo shvatili da je vinskih turizam jedna od ključnih djelatnosti u budućnosti vinarstva. Podigli su visoko kvalitetu svojih prezentacija, uredili kušaone te nastoje gostima pružiti maksimalni vinski doživljaj“, istaknuo je Stiplošek.

Ovom prilikom, pločicu G.E.T. Recommendation (Preporuka) primio je Sven Đozo ispred podruma Ilovčak; pločica s oznakom "one G.E.T Star" (jedna Zvjezdica) dodijeljena je vinarijama Mikša i Miklaužić; pločica s oznakom "two G.E.T. Stars" (dvije Zvjezdice) dodijeljena je vinarijama Trdenić i Voštinić-Klasnić; pločica s oznakom "three G.E.T. Stars" (tri Zvjezdice) dodijeljena je gospodarstvu Kezele.

Uz Preporuku, jednu, dvije ili tri Zvjezdice, u G.E.T. Stars sustavu oznaka postoji i Excellence G.E.T. Star (Zvijezda izvrsnosti), za vinarije koje svoju prezentaciju dižu na puno višu razinu i stvaraju nezaboravan doživljaj.

"Međutim, nakon što je vinarija zaprimila oznaku, kontrola se ne prestaje vršiti pa se dobivene oznake mogu potvrditi ili unaprijediti, ali i izgubiti. Tako ćemo osigurati da G.E.T. STARS oznake budu jamstvo za kvalitetu usluge u vinarijama", objašnjava Tomislav Stiplošek i dodaje: "Ono što je Michelin za restorane, to će G.E.T. STARS postati za vinarije u vinskom turizmu."

Sve vinarije bit će uvrštene u višejezičan online vodič - katalog koji pruža mogućnost pretrage prema ključnim riječima i G.E.T. Stars oznakama. Uz vodič i druge komunikacijske kanale, G.E.T. Stars oznake dobivaju svoju praktičnu primjenu - one moraju biti poznate i vidljive široj publici koja će putem njih vrlo lako zaključiti o kakvoj vinariji se radi i što mogu tamo očekivati.

U vinskom turizmu itekako se cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama. Zato je izuzetno važna inicijativa o zaštiti sorte škrlet koju je, unutar Udruge Škrlet pokrenulo osam moslavačkih vinara: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.

Tomislav Trdenić, predsjednik Udruge Škrlet, predstavio je pokrenutu inicijativu: "Kako bi se što bolje promoviralo vino Škrlet i regionalna prepoznatljivost Moslavine kao domovine škrleta, osnovali smo P.O. Škrlet, prvu i jedinu vinsku proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj priznatu od Ministarstva poljoprivrede koja pokreće vlastitu proizvodnju. Ove godine smo osmislili novi proizvod - Škrlet u limitiranoj seriji iz vinograda svih vinara iza jedne etikete. To je vino u kojem će se prepoznati trud, rad i kreativnost svih vinara Moslavine i koji će vinoljupcima dočarati karakterističnost terroira moslavačkog vinogorja."

G.E.T. Udruga za kulturu stola osnovana je u cilju unapređenja, razvitka, promicanja i očuvanja tradicijskih vrijednosti hrvatske enološke, gastronomske, kulturne i turističke baštine, posebno tradicijskih obrta i običaja, na području Republike Hrvatske i izvan nje. Uvjereni kako je vinski turizam djelatnost koja će donijeti prosperitet vinarima i njihovim zajednicama te vođeni tom idejom, 2013. godine su osnovali Centar za razvoj vinskog turizma; u sklopu tog projekta aktivno upravljaju projektima i akcijama kojima su ciljevi podizanje kvalitete i prepoznatljivosti turističke ponude u vinskom, odnosno eno-gastro turizmu.

Projekt "Zvijezde vinskog turizma" sastoji se od nagrade Bijeli grozd, G.E.T. Stars označavanja vinarija i online vodiča. Segmenti projekta "Zvijezde vinskog turizma" nastali su iz zaključaka proizašlih iz dugogodišnjeg rada na terenu i razgovora sa svim akterima vinskog turizma - od vinara, preko turističkih djelatnika do turista i potrošača. Cilj Udruge G.E.T. je značaj ovog projekta postaviti na visoku razinu i, na neki način, biti u vinskom turizmu ono što je Michelin za restorane.

Pisane vijesti