PRIZNATA STRANA OVLAŠTENJA JOŠ DEVET DRŽAVA ZA UPRAVLJANJE PLOVILIMA

Slika /arhiva/090318-cro-h.jpg

U interesu olakšavanja plovidbe stranih nautičara u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priznalo je ovlaštenja za upravljanje brodicama i jahtama izdana od nadležnih tijela stranih zemalja, čiji su državljani tradicionalni hrvatski gosti nautičari, priopćeno je iz tog ministarstva.

Uz državljane Mađarske i Slovačke, s kojima je već ranije zaključen akt o uzajamnom priznanju ovlaštenja, upravljanje hrvatskim brodicama i jahtama sada će to biti omogućeno i osobama koje posjeduju jedno od 35 priznatih ovlaštenja izdanih od nadležnih tijela stranih država (Austrije, Italije, Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Švedske, Norveške te Kanade).

Pretpostavka za jednostrano priznavanje stranih ovlaštenja za upravljanje brodicama i jahtama bilo je nedavno donošenje izmjena i dopuna Pravilnika o brodicama i jahtama (NN 18/2009).

Uvjerenja ili svjedodžbe za voditelja brodice ili jahte priznata su u mjeri u kojoj su istovjetna uvjetima za stjecanje odgovarajućih ovlaštenja prema hrvatskim propisima, čime će se uvelike olakšati djelatnosti iznajmljivanja plovila u Hrvatskoj, ne dovodeći u pitanje sigurnost plovidbe.

Podaci o priznatim uvjerenjima ili svjedodžbama objavljeni su na hrvatskim i engleskim internet stranicama Ministarstva www.mmpi.hr pod rubrikom MORE/nautika u obliku tablice koja će biti nadopunjavana novim ovlaštenjima.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture najavilo je, sredinom siječnja ove godine, u povodu nadolazećih nautičkih sajmova u zemlji i inozemstvu, izmjene i dopune Pravilnika o brodicama i jahtama. Ovim je izmjenama, u interesu olakšavanja plovidbe stranih nautičara u Republici Hrvatskoj, omogućeno stranim državljanima upravljanje hrvatskim brodicama i jahtama ukoliko posjeduju ovlaštenje izdano od nadležnih tijela svoje države. 
 



Najave