Prijevoznici nakon sastanka s Cappellijem: Nema potrebe za oštrom retorikom

Slika /AAA_2020_ABC/b_logos/mint-znak_hrv.png

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u četvrtak da je zadovoljan sastankom s predstavnicima udruge Glas poduzetnika i povremenih prijevoznika, koji su također izjavili da su se složili oko važnih pitanja te sada više "nema potrebe za oštrom retorikom na prosvjedu".

Sastanak je održan u četvrtak ujutro u Ministarstvu turizma, uoči sjednice Vlade i najavljenog prosvjeda poduzetnika i njihovih zaposlenika u organizaciji udruge Glas poduzetnika i Inicijative povremenog prijevoza putnika, a osim predtavnika udruga i ministra turizma na njemu su bili i predstavnici drugih turističkih udruga, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i drugi. 

Predstavnici udruga i inicijative su na sastanku izvijestili o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli povremeni prijevoznici.

Zahvalivši se ministru što ih je primio i što su se riješili, kako je kazao, 'šumovi' u komunikaciji, predstavnik Inicijative povremenog prijevoza putnika Marko Slišković je izjavio kako su svime o čemu su i kako razgovarali na sastanku zadovoljni, ocjenjujući i da su time pokrenuli i "pravi poduzetnički dijalog".

"Svi smo na istoj strani i svi želimo raditi zajedno na rješavanju naših problema. Zakazali smo i idući sastanak, idućeg tjedna, kada ćemo imati nove informacije što se učinilo i što će se činiti, a sve što je Inicijativa do sada tražila možemo računati da će biti i ispunjeno te da ćemo spasiti ovu bitnu granu turizma i oko 20 tisuća radnih mjesta", rekao je nakon sastanka Slišković.

Očekuje da će idući tjedan na sastanku biti i predstavnici leasing društava, koji danas nisu pozvani, kako bi i s njima raspravili mogućnosti oko moratorija, otpisa kamata i ostalog odnosno kako da svi zajedno nađu rješenja i model obračuna i djelomičnog ili potpunog otpisa kamata.

Izvijestio je i da za danas zakazani prosvjed ide prema planu, da su autobusi iz cijele Hrvatske krenuli prema Zagrebu te da to nisu samo prijevoznici nego i druge djelatnosti i ljudi koji daju podršku.

"Nećemo otkazati prosvjed, ali ćemo ublažiti retoriku, jer nema više smisla nakon ovog sastanka da budemo oštri, ako smo počeli s konkretnim dijalogom i spremni su za razgovore", poručio je, dodajući da su neke leasing kuće pokazale razumijevanje, a očekuju to i od drugih. 

Predstavnici Glasa poduzetnika su kazali da očekuju bolje informacije i o mogućnostima sredstava iz EU fondova, a podršku je dao i predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Ministar Cappelli je istaknuo da će se sastajati češće, ići će se korak po korak, te da svi žele riješiti probleme zajedno.

"Vidjet ćemo u kojem smjeru mogu ići nove mjere oko zaštite sektora i spasa radnih mjesta, ali ova je Vlada dokazala da se zna nositi s krizom, a i vjerujemo u mehanizme EU i EK za sufinanciranje sektora iz EU sredstava. Na tomu svi u EU rade i o tomu  se razgovaralo i na jučerašnjoj konferenciji ministara EU-a, na kojoj se i posebno govorilo i o transportu", rekao je Cappelli. (Hina)

Pisane vijesti