Predstavljeno četvrto izdanje projekta Lijepa naša Sava

Slika /arhiva/110530-ln-s000.jpg

Predstavljanjem mrežne stranice posvećene promidžbi ekoloških i turističkih potencijala rijeke Save i filma o višegodišnjem projektu promocije povratka građana na tu rijeku, na današnjoj je konferenciji za novinare, najavljeno četvrto izdanje nacionalnog projekta Lijepa naša Sava. Mrežna stranica projekta Lijepa naša Sava zamišljena je kao referentna točka za pojedince i tvrtke koji nude turističke usluge ili autohtone proizvode na području uz Savu, odnosno kao okvir za razvoj kontinentalnog turizma savskog kraja.

Ovogodišnji program društveno odgovornog projekta Lijepa naša Sava, čiji je cilj promicanje svijesti o važnosti zaštite hrvatskih voda i vodnih potencijala te poticanje ekoturizma i turističkih sadržaja uvažavajući principe održivog razvoja, započinje 3. lipnja Savskim sajmom u Zagrebu, u sklopu tradicionalne međunarodne vrtne izložbe Floraart na Bundeku. Središnji sajamski dan bit će subota, 4. lipnja, kada će, uz predstavljanje tradicijskih obrta, zanata, suvenira i rukotvorina savskog kraja, biti ponovno oživljeni zvuci savskih pjesama i napjeva, te priređena degustacija ribljeg paprikaša i bogat kulturno-umjetnički program.

O ovogodišnjem izdanju projekta Lijepa naša Sava, govorio je Janko Brnardić, ravnatelj Uprave unutarnje plovidbe pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrulture, te Dejan Komatina, tajnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, Ružica Drmić, ravnateljica Uprave vodne politike i međunarodnih projekata u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Rajko Ružička, pomoćnik direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska.

Program se nastavlja sajmovima u Županji 11. lipnja, Sisku 18. lipnja i Slavonskome Brodu 1. srpnja, savskim sajmovima kojima se želi potaknuti i osvijestiti građane o važnosti povratka toj rijeci i korištenju njezinih potencijala u turističke svrhe. Tako će u Županji, 11. lipnja, osim dječjih čobanskih igara, biti predstavljeni stari obrti i rukotvorine savskog kraja te tradicijska žetvena jela. U Sisku će, 18. lipnja, u sklopu savskog sajma biti održati i tradicionalni Lipanjski susreti, degustacija tradicijskih jela i pića, a predstavljaju se također tradicijski obrti, zanati i rukotvorine.

Završnica ovogodišnjeg projekta bit će u Slavonskom Brodu, 1. srpnja, kada će se održati otvoreno natjecanje u pripremi ribljeg paprikaša, popularna Fišijada, dok će nastupiti Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado, kao novi partner projekta, te izvesti nekoliko starih savskih pjesama i napjeva.

Projekt Lijepa naša Sava i ove godine podupiru Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatski farmer d.d.



Pisane vijesti