Predstavljena zimska ponuda Dubrovnika

Slika /arhiva/w-141128_dbk_002.jpg

Turistička zajednica grada Dubrovnika u svrhu promocije zimskog programa u Gradu, s posebnim naglaskom na doček Nove godine na Stradunu i u dubrovačkim hotelima, svake godine organizira posebna predstavljanja. Prvo u nizu organizirano je 13. studenoga u Sarajevu, potom 27. studenoga u Ljubljani te današnje u Zagrebu, a slijede predstavljanja dubrovačke zimske ponude u Tirani, 4. prosinca, u Skopju 5. te u Prištini 6. prosinca.

Uz jesenska gostovanja poznatih glazbenika, poput José Feliciana, preko gastronomskog festivala „Good Food“ krajem listopada, brojnih koncerata i drugih manifestacija, Dubrovnik je, za mjesec prosinac i nastupajuću zimu, ponudio niz zbivanja organiziranih od strane Turističke zajednice pod nazivom „Dubrovnik, grad za sva godišnja doba“. Istaknula je to danas Jelka Tepšić, iz TZ Dubrovnika, na predstavljanu zimske ponude grada i okolice u Zagrebu, iznijevši i podatak iz posljednjeg tjedna listopada o ostvarenih tri milijuna noćenja u gradu. U Dubrovniku je tijekom zime otvoreno petnaestak hotela visoke kategorije te je uz privatni smještaj moguće prihvatiti sve goste, posebno za božićne i novogodišnje dane, kada ih se u gradu nađe desetak tisuća, rečeno je na predstavljanju.

Novogodišnjem programu, koji u gradu započinje 29. prosinca, prethode brojni božićni programi na otvorenom i u prostorima grada kroz predstavljanje i upoznavanje gostiju sa starinskim dubrovačkim običajima ususret Božiću, poput radionica u udruzi "Deša" gdje zainteresirani mogu naučiti spravljati bruštulane mjendule, arancine, kontonjatu i mantalu, ali i pandišpanj, tradicionalnu slasticu koja se u ovom kraju sprema za blagdane i feste. Uz Božićni sajam i dane bakalara, te doček Nove godine na Stradunu, kruna ovoga programa bit će novogodišnja utrka „DuRun10K“ – na prvi dan 2015. godine, po prvi put u Dubrovniku organizirana utrka na 10 kilometara, sa startom i ciljem upravo na Stradunu. Utrku, po uzoru na one u svjetskim metropolama, organiziraju TZ i Grad Dubrovnik, Atletski klub Dubrovnik i agencija Agevent.

Od događanja početkom 2015. godine, izdvajamo dan 3. veljače kada se održava Festa sv. Vlaha, koja se slavi već 1041 godinu, a od 2009. uvrštena je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Izdvajamo i drugi regionalni vinski festival Dubrovnik FestWine, od 20. do 26. travnja 2015. godine, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije. Turistička je zajednica ove godine ostvarila i novu gastronomsku manifestaciju „Good Food Festival“, kao svojevrsnu dopunu jesenskoj turističkoj ponudi te će krajem listopada 2015. godine ponuditi njegovo drugo izdanje, četiri dana programa koji će započeti „Dubrovačkom trpezom“ na Stradunu  i nastaviti nizom prezentacija kulinarskih specijaliteta tipičnih za ovo podneblje, kušanjima regionalnih vina, kulinarskim radionicama, kao i projekcijama filmova s temom hrane.

S ciljem obogaćenja ponude za zimske goste Dubrovnika, Turistička zajednica grada Dubrovnika do 15. ožujka 2015. godine, svake subote, za sve posjetitelje koji borave gradu minimalno tri noći, organizira besplatne razglede grada sa stručnim vodičem na engleskom jeziku. Od novosti u korištenju novih tehnologija valja izdvojiti besplatnu aplikaciju Last minute, prilagođenu i za mobilne telefone i tablete, koja na jednostavan način pruža informacije o raspoloživom privatnom i hotelskom smještaju na sedam svjetskih jezika.  

U 2015. godini, Dubrovnik će biti luka ukrcaja i iskrcaja za Thomson Cruises, čime se produžava boravak turista u odredištu, jer iskustva drugih luka pokazuju da gosti u većini svoj boravak nastavljaju kroz pre i post cruise programe, kada gosti uz boravak na brodu kupuju i sedmodnevni posjet destinaciji u kojoj se luka nalazi.



Pisane vijesti