Ministar Lorencin primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Turske

Slika /arhiva/281114_turska1.jpg

Novoimenovani veleposlanik Republike Turske u Zagrebu Ahmet Tuta susreo se danas s ministrom turizma Republike Hrvatske Darkom Lorencinom s kojim je, tijekom nastupnog posjeta u Ministarstvu turizma, razgovarao o mogućim investicijama u hrvatski turizam, uspostavljanju dodatnih avio linija između dvije zemlje te inicijativama za unapređenje režima viza. Veleposlanik Tuta istaknuo je da turizam znatno doprinosi turskoj ekonomiji s čak 33 milijarde eura, kao i da se Turska uspješno nosi s problemom sezonalnosti, pri čemu se ističe Antalya gdje se tijekom zime održavaju brojne sportske pripreme, a sve je razvijeniji i golf turizam. Ministar Lorencin predstavio je Strategiju razvoja turizma do 2020. godine, odnosno njezine zacrtane ciljeve i pritom istaknuo kako je produljenje sezone trenutno najveći izazov. Od ljeta ove godine započeli smo s programom Hrvatska 365, koji je još u početku, ali daje prve rezultate, jer smo u njega uključili 22 destinacije u Hrvatskoj, koje se promoviraju s određenim proizvodima na ciljanim tržištima, rekao je Lorencin.

Novoimenovani veleposlanik Republike Turske u Zagrebu Ahmet Tuta susreo se danas s ministrom turizma Republike Hrvatske Darkom Lorencinom s kojim je, tijekom nastupnog posjeta u Ministarstvu turizma, razgovarao o mogućim investicijama u hrvatski turizam, uspostavljanju dodatnih avio linija između dvije zemlje te inicijativama za unapređenje režima viza.

Veleposlanik Tuta istaknuo je da turizam znatno doprinosi turskoj ekonomiji s čak 33 milijarde eura, kao i da se Turska uspješno nosi s problemom sezonalnosti, pri čemu se ističe Antalya gdje se tijekom zime održavaju brojne sportske pripreme, a sve je razvijeniji i golf turizam. Ministar Lorencin predstavio je Strategiju razvoja turizma do 2020. godine, odnosno njezine zacrtane ciljeve i pritom istaknuo kako je produljenje sezone trenutno najveći izazov. Od ljeta ove godine započeli smo s programom Hrvatska 365, koji je još u početku, ali daje prve rezultate, jer smo u njega uključili 22 destinacije u Hrvatskoj, koje se promoviraju s određenim proizvodima na ciljanim tržištima, rekao je Lorencin.

Ministar i veleposlanik razgovarali su o investicijama turskih kompanija, poput Rixos i Dogus grupe, u hrvatski turizam, pri čemu je Lorencin istaknuo skori natječaj za Kupare, rekavši da je Rixos već izrazio interes za ovaj trenutno najzanimljiviji investicijski projekt u Hrvatskoj. Također je prezentirao privatizaciju hotelskih kompanija u većinskom državnom vlasništvu -  Plat i Imperijal Rab, koje posluju pozitivno, naglasivši da se traži investitor koji će kvalitetu turističkog proizvoda podići na višu razinu. Turskog veleposlanika zanimale su i postojeće avionske linije između Istanbula i Zagreba, istaknuvši iznenađenje velikim brojem južnokorejskih turista koji preko Istanbula posjećuju Hrvatsku. Lorencin je rekao da je to rezultat promotivnih aktivnosti na tom ciljanom tržištu, dodavši kako Hrvatska ima novu marketinšku strategiju i kako se za proljeće sljedeće godine priprema potpuni rebrending Hrvatske kao turističke destinacije.

Veleposlanik Ahmet Tuta profesionalni je diplomat koji je ranije obavljao dužnost generalnog konzula u Kazanu (Tatarstan, Rusija), a u Zagrebje došao s dužnosti šefa kabineta donedavnoga ministra vanjskih poslova, a sada premijera, Ahmeta Davatoğlua.



Pisane vijesti