Predstavljena Studija održivog razvoja renesansnog kaštela Starog grada Dubovca

Slika 6.11.2009

"Studija održivog razvoja kulturne atrakcije Stari grad Dubovac", obnovljenog renesansnog kaštela, predstavljena je danas u Karlovcu, a karlovački gradonačelnik Damir Jelić kazao je kako Studija pokazuje velike turističke mogućnosti toga karlovačkoga kulturno povijesnog lokaliteta.

Studija predstavlja i smjernicu razvoja vodstvima Grada, Karlovačke županije, turističkim zajednicama te privatnim investitorima, rekao je gradonačelnik Jelić na predstavljanju u karlovačkoj Maloj vijećnici.

Stari grad Dubovac smješten je na brdu povrh rijeke Kupe, odakle se pruža cjelovit pogled na Karlovac. U 15. i 16. stoljeću njime su gospodarili kneževi Frankopani i Zrinski.

Stari grad Dubovac je statički i konstrukcijski obnovljen, a treba još urediti interijer. Studijom se dimenzioniralo kvantitativno i kvalitativno što i kako ubuduće planirati na tom kulturno-povijesnom prostoru, rekla je Branka Križanić iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, članica gradske radne skupine za izradbu Studije.

U ime izrađivača Studije, Dragana Lucija Ratković, direktorica zagrebačke tvrtke "Muze", kazala je kako je revitalizacija renesansnog kaštela s elementima gotike, s tri okrugle kule i četverokutnom branič kulom, sveobuhvatna te omogućava visok nivo ulaganja.

Višegodišnju obnovu je financiralo Ministarstvo kulture RH, na čemu se karlovački gradonačelnik zahvalio ministru kulture Boži Biškupiću. Osim uređenja nekoliko "smještajnih jedinica s ugostiteljskim sadržajima", moguće je urediti dvoranu za kongresni i kulturni turizam, te jedinstveno dječje igralište za "opsadu utvrđenog grada", kazala je Ratković. Tako bi se Stari grad Dubovac umrežio u europsku mrežu starih gradova i utvrda.

Turistički djelatnici i javno-privatni investitori trebali bi u karlovačkoj gradskoj četvrti Dubovac, prema predstavljenoj Studiji, urediti muzej pivarstva, šetnice i tematske rute po Dubovačkoj šumi do obližnje rijeke Kupe i Jezerca, potaknuti privatna ulaganja na eko imanju Petrovac i drugdje, te osmisliti programe uz povijesne ceste Karolina i Lujzijana.

Važan dio programa u Starom gradu Dubovcu trebali bi biti i kulturno-turistički sadržaji, kazališne predstave, koncerti i festivali. (Hina)


Pisane vijesti