Predstavljena nova edicija „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti“

Slika /arhiva/110615-trsat1.jpg

Na Trsatskoj gradini jučer je predstavljena nova edicija „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti“ te uručena priznanja ugostiteljima čiji su se restorani našli na prestižnoj ljestvici. Voditeljica ovog izbora najboljih, Karin Mimica istakla je da se projekt provodi 16. godinu zaredom te kako je listom do sada prošlo 360 restorana.

Ove godine imamo 12 novih restorana, dok se isto toliko njih uspjelo održati na listi svih ovih šesnaest godina, rekla je Mimica pojasnivši kako je specifičnost ovog izbora što se ocjenjivanje obavlja u nekoliko krugova. Najprije se glasalo na portalu www.gastronaut.hr, u drugom krugu svoje su preporuke dostavili voditelji restorana iz cijele Hrvatske, zajedno s ispunjenim upitnicima vezanima za ponudu, dok je završnu riječ dao Časni odbor projekta. Na kraju se, od 2500 kandidatura, na listi 100 najboljih našlo najviše restorana iz Primorsko-goranske županije.

Pristup gastronomiji i enologiji u turizmu danas mora biti pažljivo i tendenciozno pripremljen. To nije nimalo jednostavan posao, jer se sastoji od niza malih detalja koje treba prije svega znati, a potom ih i pravilno koristiti da bi dali prave rezultate, istaknuo je u svom obraćanju izaslanik ministra turizma, savjetnik ministra Ivo Bašić. Na događanju je također istaknuta i važnost donošenja pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda "Hrvatska autohtona kuhinja" kojim se prvi puta utvrđuje što su autohtona hrvatska jela čime je i postavljen temelj za brendiranje hrvatske kuhinje i restorana kao jednog od vodećih aduta hrvatskog turizma.



Pisane vijesti